11. februar 2011

Fryd deg! (3/3)


Fryd deg over livet, det er ingenting som gir mer glede enn det!

Den dagen du ble født stod alle rundt deg og gledet seg over at noe magisk hadde skjedd. Et nytt liv var kommet til jorden og to stolte foreldre hadde skapt et av naturens store underverker, et nytt liv! Du derimot, var redd, uvitende og uten noen form for evne til å kunne ta et selvstendig valg. Gråten gav selvsagt mer oppmerksomhet og omsorg, uten at dette var en gjennomtenkt handling fra et handlingslammet vesen.

I Freuds psykoanalyse er barndommen springbrettet for hvordan man utvikler seg videre. Samtidig er den et viktig grunnlag i veksten og utviklingen av ferdigheter som koordinasjon, teknikk og tåleevne. I den ovennevnte artikkelen beskriver forfatteren hvordan utfordringer og fysiske belastninger i barndommen, gjør barn sterkere i voksen alder. Hvordan vil da de voksnes påvirkning prege avkommets utvikling?

Under oppveksten blir du mer og mer selvstendig, tar flere og flere valg på eget grunnlag og må selv stå ansvarlig for dem. Du lærer om livet, opparbeider deg erfaringer og skaper en solid plattform for hvilke avgjørelser du tar senere. Hvordan skal denne plattformen bygges med den mest hardføre stein og få den mest stabile og gunstigste form for fremtiden?

Du har helt sikkert hørt utrykket om at man ikke lever lenge nok til å gjøre alle feil selv. Det samme gjelder de valg man tar. Som barn vil man alltid gjøre noen feil. Det er naturens gang, og på den måten lærer man så lenge man lever. Uansett er det noen holdepunkter som er viktig å følge både som barn, foreldre og forbilder. Akkurat som du lærer barnet ditt og ikke ta på en varm komfyr, bør man og lære barnet verdier som gir minst mulig brannsår i fremtiden. Det handler ikke om minste motstands vei, men om å ta de valg man aldri vil angre på. Tenk deg hvis du kan sitte som en gammel person med et smil om munnen fordi du aldri ville gjort noe annerledes. At de valgene du tok gav deg det maksimale ut av livet ditt og du var unik. Du var er foregangsperson for andre sitt ønske om å leve et unikt og enestående liv. Tenk deg det!

Man blir stadig eldre. Tiden stopper aldri, klokken slutter aldri og gå og det samme gjør dagene. Samtidig som man blir eldre glemmer man ofte at hver eneste dag er unik, og kan kun leves den dagen. Du må gjerne angre på en dag, en måned eller ett år, men den kommer aldri tilbake. Akkurat som evigheten er aldri et veldig tydelig begrep. Det kan ikke vinkles på ulike måter, aldri er aldri. Nå betyr ikke det at man bare har en dag på å gjøre den dagen riktig. Som alt annet i denne artikkelen handler det om valg. Med en godt fundament i grunn vil de riktige valg falle på plass av seg selv, fordi man ønsker det, fordi det er ens hensikt og mål og ikke tas på bakgrunn av tilfeldigheter. Det er her planlegging også får sin plass. Noen valg må tas som et resultat av at andre valg er viktigere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Who dares wins" - Våger du å kommentere?