21. februar 2011

Norges Idrettshøgskole: Idrettsbiologi

Jeg lovet et skriv om hvordan det er å studere idrettsbiologi ved Norges Idrettshøgskole, og da kommer det selvfølgelig et skriv!

Etter det første året tar man et valg for videre studier og de vanligste valgene videre er FAH (Fysisk aktivitet og helse), sport management, idrettsbiologi, trenerrollen eller faglærer. Mitt valg ble derfor idrettsbiologi og har ikke angret et sekund senere.

Selv om man velger idrettsbiologi, er det flere fag man har felles med de andre fagretningene. Det første semesteret begynner med humanfysiologi, fysikk og målinger og muskel- og skjelettfysiologi. Her går man dypere inn på de temaene man ble introdusert for det første året og lærer derfor mer om hvordan kroppen bør fungere og hvordan den kan påvirkes i en positiv retning.

Erfaringsmessig var det flere som valgte bort idrettsbiologi på grunn av fysikkfaget, og en av grunnen for dette kan være at det ikke er noe forkrav til studiet. Allikevel gjennomfører de aller fleste, men det har vist seg å være et savn etter forkurs som kan gjøre studentene bedre forberedt før de deltar på kurset. En anbefaling kan derfor være å ha noen forkunnskaper før man søker, eller jobbe jevnlig gjennom semesteret og på denne måten forberede seg til eksamen. Hvordan det blir med forkurs til neste års søkere gjenstår å se.

I humanfysiologi er det alltid fullt med studenter og ikke en eneste person har klaget på kurset. Her virker det som det blir omgjøringer fra året, og dermed kommer kurset muligens tidligere. Det vil uansett bli oppdateringer på denne informasjon nærmere skolestart og får man dette kurset allerede første året har man nok en god grunn for å søke!

Muskel- og skjelettfysiologi er et ekstremt bra fag når det gjelder videre innsikt i anatomi og biomekanisk forståelse. Det gir studenten en platform for å kunne forstå hvordan bevegelser skjer og hvordan disse kan manipuleres. Dette er et kurs som virkelig er nyttig også for andre faggrupper som for eksempel fysioterapeuter.

I andre semester blir man introdusert til nevromuskulær biologi, arbeidsfysiologi og vitenskapelig metode og statistikk. Det førstnevnte faget gir en dypere forståelse av hvordan alle type bevegelser i det hele tatt er mulig og hvordan man sanser, registrerer informasjon og tolker denne informasjonen for videre bruk.

Arbeidsfysiologi er en videreføring av humanfysiologi der man utfordrer fysiologiene i praksis for å se hvordan kropper tilpasser seg og justerer seg i forhold til forskjellige belastninger. Samtidig lærer man hvordan man kan nettopp kan forbedre disse parameterene. For alle som liker å være aktive er dette en genial mulighet for å få testet maksimal oksygenopptak, anaerob terskel, maksimal styrke osv.

Vel møtt!

Senere blogger vil handle om; Test av pulsklokker, fotturer, multisport sommeren 2011 og basistrening. Følg med! Flere bilder vil også komme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Who dares wins" - Våger du å kommentere?