31. januar 2011

Min treningsfilosofi


Rundt om i verden er det en økende utvikling innen treningsformer, treningstilbud og stadig utvikles nye ideer. Fokuset på vekt og helse viser seg også å være mer gjeldende. Norge har sine store aktører innen treningsbransjen som gjør det meget bra. Allikevel har treningsfilosofien blitt veldig ensidig, og mindre nytenkende.

Alwyn Cosgrove og andre kjente trenere i USA har begynt å basere treningen sin mer på å trene hele individet. Å sette treningen inn i en sammenheng slik at kroppen utvikles som en helhetlig organisme. I tillegg er trening på vei tilbake til å bli mer lekbasert og variert, inspirert av hva man gjorde før når avansert utstyr ikke var tilgjengelig. Treningen kjennetegnes ofte som Crossfit, Kettlebells, Results Fitness osv. Under følger et skriv som jeg brukte i forhold til en impulssamling med forsvaret. Den tar for seg de samme prinsippene som nevnt over og håpet er å kunne gjøre dette større i Norge.





Treningen har innslag fra ulike typer alternativ trening og basistrening samt gir en mental utfordring. Den er i utgangspunktet fri for apparater og individet vil på denne måten, i større grad, måtte utfordre hele kroppen. Under alternativ trening brukes tau, medisinballer, terapimastere, turnringer, strikker og liknende utstyr. Basistreningen utfordrer stabiliseringsstyrken i mage/rygg, skulder og hofte og har samtidig innslag fra koordinasjonstrening. Generelt kan belastningen varieres og i flere tilfeller vil man alltid ha mulighet til å fortsette uten å måtte gi seg. Det er her det mentale fokuset kommer inn.

Ved å stadig kunne variere bevegelsesmønsteret, øvelsessammenhengen og belastning vil man ha et stort utvalg av treningsprogram for fremtiden. Samtidig er progresjonen tydelig for flere av øvelsene. Slik trening kan bedre arbeidsøkonomien og utnyttelsesgraden av VO2maks. I øvelsesutvalget kan det også legges inn øvelser som kan tilpasses slik at maksimalstyrken utfordres. I tillegg er det spenst øvelser som bidrar til eksplosiv og plyometrisk trening (4).

Treningen baseres på generelle prinsipper som belastning, spesifisitet og variasjon. I tillegg kan treningen tilpasses de ulike utøverne og gi en helhetlig og individuell stimuli. Belastningen tilpasses slik at den blir tilfredsstillende, systematisk og regelmessig for å gi gode resultater (1). Trening i grupper og øvelser der to og to samarbeider kan gi et større konkurransepreg og dermed øke innsatsen. For å øke motivasjonen bør utøvere på tilsvarende nivå jobbe sammen, og musikk kan i tillegg være en god pådriver (2).
 
Jeg vil ikke si at denne treningen er overlegen i forhold til annen treningen, men for å bli god må man trene spesifikt på den man ønsker å bli god på. Her er det klare retningslinjer i treningslæren for hvordan dette bør gjøres. Min filosofi er allikevel at treningen skal kunne kreve minst mulig ressurser og ha størst mulighet til variasjon både innen belastning og øvelsesutvalg. Samtidig skal den utfordre både fysiske, psykiske og koordinative egenskaper. Treningen bør også i all hovedsak kunne settes inn i en sammenheng og derfor bør øvelsene kunne forklares ut i fra spesifisitetsprinsippet. Kroppen som helhet må styrkes på alle nivåer, den er ikke sterkere enn det svakeste ledd, enten om det er psykisk eller fysisk.

Forskning som er gjort viser at stasjonstrening har en god effekt på utrente individer. Det gjelder økning i VO2maks, styrke og reduksjon i kroppsfett. Samtidig viser forskning at styrke og kondisjon satt sammen i en kombinasjon gir størst økning i det basale energiforbruket og store forbedringer av helsen (3). Dette blir i tillegg mer tidseffektivt. På gymnaster ser man tydelig effekt av hvordan kroppstrening i ulike settinger fører til gode fysiske og koordinative egenskaper. Det samme gjelder for kontaktsport og ekstreme styrkeprestasjoner i for eksempel strongman. Ellers ser man i alle idretter at spesifikk trening er essensielt for et optimalt resultat.



Referanseliste           

(1) Gjerset, A (1992)., Idrettens Treningslære, Oslo: Norges Idrettshøgskole

(2) International Journal of Sports Medicine 1998 Jan, 32 Szmedra L, Bacharach DW

(3) J Appl Physiol 1998 Aug; 85(2):696-700. Concurrent resistance and endurance training influence basal metabolic rate in nondieting individuals. Dolezal BA, Potteiger JA

(4) Fagavdeling Olympiatoppen:

5 kommentarer:

  1. Så du bør egentlig trene mer på det svakeste leddet ditt. Så du får utnyttet de andre leddene som da er sterkere.

    SvarSlett
  2. Det er et ledd i prosessen ja! ;)

    SvarSlett
  3. Nettopp sett 127 timer, og lagde et sitat ut ifra filmen; "Like heroes, ordinary people who endure extreme challenges, live to tell their story, so other can know its possible"

    SvarSlett
  4. Herlig inspirasjon der, sånn passe ekstremt. Har du sett Touching the Void? (Interessant del på slutten der om musikk...)

    http://www.youtube.com/watch?v=pymxCoZ7Gjw&feature=related

    Nysgjerrig på teorien om helhetlig trening. Det fysiske er så håndgripelig. Det mentale er også ganske håndterbart. Det emosjonelle kan være tøffere. Jeg har en døende søster jeg passer på og jeg lover deg, det har vært utrolig tungt å trene i denne perioden. En situasjon litt utenom det vanlige, men det finnes også mange som lever utenom A4 friskt liv, fra de som skal restituere seg etter ulykker, har kroniske sykdommer som er fysiske eller psykiske. Har du vært borte i noen som har jobbet med den problematikken, eller lest noe som favner om det?

    SvarSlett
  5. Hei Nina!

    Takk for tilbakemeldingen! Den filmen har jeg sett og det er en fantastisk film. Andre inspirerende bøker/filmer er; "As Far As My Feet Will Carry Me", "The Way Back" og "The Long Walk".

    I min verden er det emosjonelle en del av det mentale og kan påvirkes på samme måte som det fysiske. Det handler bare om å ha de riktige verktøyene, og det beste verktøyet er jo en selv.

    Jeg kan ikke klare å sette meg inn i din situasjon, men forstår at dette må være en krevende periode. Dessverre er det mye i livet man ikke kan kontrollere, men enhver mening i livet er den meningen man gir den selv. Her anbefaler jeg deg å starte med bøker som "Kunsten å leve" eller "Ubegrenset kraft". Dette er to meget gode bøker som handler om å mestre enhver situasjon i livet med en ekstraordinær livsfilosfi.

    Dette kan garantert være nyttig for flere! Kan jeg bruke denne samtalen i en egen del av bloggen?

    M.J

    SvarSlett

"Who dares wins" - Våger du å kommentere?