2. mai 2011

Hallingskarvet vinteren 2011 - Råd for vintertur

Det har blitt en liten periode nå hvor det ikke har blitt alt for mange fjellturer. Derfor tok en kamerat av meg fra NIH og jeg turen til Hardangervidda for å få gått noen mil på ski. Sekkene ble derfor pakket for et par, tre dager i vinterfjellet i Norge.


Vi starter turen med nattoget opp til Finse og tok en times lur her før vi ble kastet ut av tyskeren som jobbet der. Da dro vi innom togbua, pakket om sekkene, tok fram turmaten og gjorde oss klare til en fantastisk tur. Heldig som vi var blåste det ganske kraftig også denne gangen, noe som faktisk er ganske stas på fjellet. Du tenker mindre på hvor du skal gå samtidig som fjellet får en mer dyster og lumsk stemning der du ser snøføyken står opp fra toppene rundt deg.

Hvordan å kle seg i vinterfjellet?


Når det er lenge mellom hver vintertur er det fort gjort å glemme hvor bortskjemt man er når man bor nede i byen og går fra en oppvarmet leilighet, til en oppvarmet skole og ev. en oppvarmet bil (les: fjellturer er fantastisk). Poenget her er at man ofte tar på seg for lite klær i starten noe man får igjen for når man først er i høyden og det virkelig blåser. Vind sammen med kulde gjør at kroppen blir raskere nedkjølt og derfor kan det være lurt å ha med seg en vindsekk hvis det er planlagt flere stopper underveis, eller hvis man går på kart og kompass og må bruke flere stopp på å orientere seg.


Valg av type påkledning er også sentralt når man er i fjellet om vinteren. Det ytterste plagget bør alltid være vindtett, samtidig som man bør ha ull innerst mot kroppen. Grunnen for dette er at ull kan ta opp fuktighet opptil 90 % av sin egen vekt, men samtidig være varmt. Samtidig hindrer man lukt. Tøyet bør også kunne transportere fuktighet godt og her er det mange forskjellige typer tekniske klær. Flere lag er gunstig i den grad at man får flere luftlommer som isolerer i tillegg til at fuktigheten kan transporteres utover lagene. Allikevel bør det ikke være for mye, man bør alltid være kald når man starter å gå og heller gå seg varm. Klær som blir fuktig kan man tørke i teltet og bruke dagen derpå, ev. putte i soveposen og forsøke å tørke det på denne måten. Her bør man derimot ta i betraktning at fuktige klær fordamper når de blir varmere og dette kan påvirke egenskapene til soveposen. Spesielt hvis man har dunsovepose!

I bunn og grunn; Kle deg så du fryser litt i starten og velg et tempo som gjør deg behagelig varm uten at man svetter for mye. Bruk tekniske klær som man kan tilpasse slik at fuktigheten får en vei å gå.

Hva bør man spise og drikke?

Blir man kald er det bare å være i aktivitet, få i seg vann og næring også gjør kroppen resten. Det man ofte glemmer er at man svetter selv om det er kaldt ute og derfor må man alltid passe på å drikke, selv om kaldt vann ikke alltid føles like innbydende. Av mat er det lurt å ha rask energi tilgjengelig, samtidig som fettholdig mat er en god energikilde når det blir lengre tid mellom matstoppene samtidig som det er meget energitett og dermed kan man pakke med seg mindre.

Plassering av telt og organisering i teltet

Hvis man har bestemt seg for en telttur er det flere ting man bør tenke på. Først og fremst lønner det seg å finne en god teltplass. Hva er så en god teltplass? For det første bør et telt aldri settes opp i områder der det er fare for skred. Det gjelder plasser der man ser store overheng av snø eller i nærheten av bratte helninger. Samtidig bør man unngå å sette opp telt på helt åpne sletter da vinden ofte kan øke om natten og sørge for dårlig søvn og i værste fall teltstenger som knekker, eller telt som letter. Finn derfor en plass som virker noe tildekt og grav frem en plass som passer teltet. Bygg samtidig opp vegger rundt teltet som ihvertfall dekker 2/3 av høyden på teltet. Der man skal sove bør det være forholdsvis flatt og gjerne ha en helning ned fra hodet. Det gjør at ev. fuktighet som samles i teltet (og ikke fryser) samler seg i enden av teltet. Samtidig bør man ha en kuldegrop i ytterteltet, slik at kulden "samler" seg der.

Om vinteren kan det være fordelaktig å fyre med renset bensin da det ofte soter mindre, krever vesentlig mye mindre forvarming og er mye mer effektivt. Når man bruker drivstoff i teltet er det viktig å ha en skitten og en ren side slik at mat ikke kommer i kontakt med drivstoffet. Samtidig bør man forvarme godt og slippe gradvis ut drivstoffet gjennom dysen. På denne måten unngår man en kraftig flamme som i værste fall brenner hull i teltet.

Når man sover er det viktig med god isolasjon. Ca. 70 % av varmen fra kroppen går ned i bakken og derfor er det meget viktig og isolere godt nettopp her. Luftfylte liggeunderlag er ofte meget anvendelige da de tar liten plass og samtidig isolerer meget godt. Et rep. sett kan være fordelaktig hvis det først skulle skjedd noe. Soveposen har en svært begrenset effekt om man ikke har et underlag som isolerer godt.

En annen viktig ting som er aktuelt for vinterturer er å ta med ekstra teltplugger. Her fungerer trepinner meget bra, men pass på at de ikke blir for korte. Samtidig kan man legge et lite lag med snø inntil teltet for å redusere vinden som kommer inn. Allikevel kan det være en fordel med noe gjennomlufting da man også reduserer andelen fuktighet i teltet.

Dagen mange gruer seg til



Grunnen for at mange velger hytter når man er på tur er på grunn av dagen derpå. Å våkne opp i et telt som er fullt av rim og is, med en vind som herjer utenfor og en gradestokk som viser - 20 er demotiverende for mange. Her er det hvordan man har planlagt dagen før som er nøkkelen for en god teltopplevelse. Det gjelder hvordan man har valgt å plassere klærne sine for best mulig tørk, hvordan skoene er gjort klare til dagen etter og generelt hvordan man har organisert seg i teltet. Skallbekledning kan man ligge på uten at det er noe problem. Rim på disse klærne kan bare børstes av. Ullklær e.l kan puttes i soveposen eller legges inntil soveposen (på liggeunderlaget). Man kan også bruke disse klærne til pute og på denne måten hindre at fukten kommer inn i soveposen. Hvis man ikke har valgt å gå med plastposer (les: fuktsperre) i skoene bør disse også tørkes. Det kan gjøres enkelt med avispapir. Skoene bør ikke puttes i soveposen da de kan lage hull i selve posen, men heller plasseres tett inntil soveposen. Hvis man har en innersko i selve skoen kan man derimot ha denne på seg i soveposen. Blir det virkelig kaldt kan en lue og hals være fordelaktig, ellers sov med så lite klær som mulig!



Etter en lang dag på ski ute i kulden er det viktig med et solid kveldsmåltid og godt med drikke. Hvis man hopper over denne delen blir dagen derpå ofte mye verre. Pass også på å ha drikke klart til dagen etter. En drikkepose i soveposen fungerer meget bra. Pass bare på at den ikke lekker! Når man våkner dagen etter er det bare å kle på seg i posen, få fyr på multifuelen, smelte vann og lage mat. En bør ikke sitte i soveposen når man lager mat. Hvis det først tar fyr vil man gjerne raskt ut og samtidig ha klær og sko på. Pass samtidig alltid på å skru av multifuelen hvis man skal sove. Dette både for å unngå kvelning og ikke minst brann.


Hvis man først må ut om natten for å gjøre sitt kan man ofte gå barbeinet da dette gir virkelig fart på blodsirkulasjonen når man først kommer inn i posen igjen. Det kommer selvfølgelig ann på hvor lenge man skal bli ute. Er det virkelig kaldt kan man vurdere kuldegropen. Her er det i hvertfall ly for vinden ;)

Nå er snøen borte de aller fleste steder i landet, men hvis man finner rådene nyttige kan de jo brukes ved en senere anledning. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

"Who dares wins" - Våger du å kommentere?