10. juli 2011

Takk til sponsorene!

Sponsorer:



Craft: Leverandør av alt av teknisk sportsbekledning, og markedets beste sykkelbekledning
Best Sport AS: Leverandør av Leki (verdensledende produsent av staver), Uvex og Rocky Mountain
Red Bull: Leverandør av koffeinholdig energidrikke
Sarpsborg Sykkelsport: Østfold sin største leverandør av sykler og sykkelutstyr
Swenor: Leverandør av markedets beste rulleski
Multipower: Leverandør av sportsernæring
Norske vandrerhjem: Beriker enhver turopplevelse
Triathlonbutikken: Leverandør av alt av spesialutstyr til triathlon
Aquamar: Familiefirma med personlig service og oppfølging
Milslukern: Profesjonell forretning med stort utvalg av sportsutstyr. Solid erfaring og super service
Vitamin Well: Vitaminer på flaske
Greåker Glass- og rammeforretning: Glassmestere med stor tyngde på mestere
Amer Sport: Stort utvalg på sportsutstyr deriblant salomon sko og sekker

Don´t plan, be prepared!


Etter seks måneder med planlegging startet jeg og tre andre gutter med en multisport-event som skulle sette den fysiske og mentale kapasiteten på ekstrem prøve. Det handlet nemlig om en blanding av flere av de mest krevende konkurransene i Norge, etter hverandre. Opplegget skulle inneha fem forskjellige grener og vare i totalt 5 døgn. Det skulle vise seg å bli tøft.

Reise rundt i fjellheimen for egen maskin

Luften lå varm over Mjøsa og skapte en eventyrlig atmosfære. Tåken la seg som et teppe over det som skulle vise seg å være en meget kald vannoverflate. Vi fikk på oss ullundertøy, meget bra Erox triathlondrakter, doble hetter og et dobbelt lag med sokker. Deretter gjorde vi oss klare for å skjære igjennom sjøen. Dette holdt dessverre bare til 150 meter svømming før kulden tok tak om kroppen og ristet oss opp av vannet. Dette var vi forberedt på at kunne skje og gikk derfor til plan B.

Vi kjørte til Rondane, pakket på oss Craft-klærne, og klargjorde for løp av 10 2000 meter topper. Etter en laber start i Lillehammer og mye prøving frem og tilbake var det allerede morgen og gruppen hadde derfor vært våken i 24 timer.

I Rondane var det 30 meter sikt, vind og yr i luften. Dette var også tilfelle i 13 av de 26 timene vi beveget oss rundt i fjellheimen. Det gjorde orienteringen vanskelig, samt fjellet meget glatt noe som krevde sin klyving og klatring for å komme rundt. Etter gode 7,5 mil og 4500 høydemeter i buldrestein og skifer ble derfor 7 av 10 fjell besteget, og en lengre distanse en planlagt var derfor tilbakelagt.

Vel fremme tilbake til bilen viste det seg at en av deltakerne hadde fått kompresjonsskader, bløende sår og hovne bein uten i stand til å bevege seg noe særlig. Det var derfor tre gutter igjen som skulle prøve å nå sitt mål. Vi visste at dette burde være mulig da vi har gjennomført tre slike eventer tidligere som har vært minst like harde og samtidig lengre enn denne. Disse har innebært opplegg som 40 timer rulleski, 50 timer kajakk, 33 timer løp, Norseman, 24 timer terrengsykkel og opptil 11 timer svømming samt to av nordens tøffeste motbakkeløp, alt gjennomført sammenhengende. Denne gangen skulle det bli annerledes.

Syklingen startet bra og tempoet var høyt. Solen tittet frem, vinden var forholdsvis svak, og noen regnskyer tittet innom. Over fjellet ble det derimot mye kjøligere, men vindtøy og den ekstremt bra sykkelbekledningen fra Craft gjorde sitt nytte. Når vi derimot nærmet oss slutten av syklingen og det var kun rundt 10 mil igjen meldte skadene seg akutt hos en annen deltaker. Derfor ble det etbeinssyklingen opp bakkene, men det var dessverre ikke mulig for han å fortsette syklingen. Da var vi to igjen og etter 2 til 3 mil satte skadene en stopper også for sistemann.

Dette var det 4. opplegget jeg arrangerte og underveis i disse oppleggene har det vært minimalt med skader. Heldigvis har jeg klart meg uten noen form for skader både de tidligere gangen og denne gangen og dette var derfor overraskende. Siden målet var å gjennomføre dette som et lag valgte vi derfor å dra videre for å starte på rulleskietappen.

3 stk stod til start i Folldal klare for å gå på rulleski til Røros. Det var natt så hodelyktene og refleksvestene var på. Piggene ble satt på Lekistavene og noen behagelige Uvex briller og hjelmer ble godt plassert. Piggene og stavene viste seg samtidig å fungere ekstremt bra og det ble ikke et eneste glipptak på rulleskidistansen. Ploging var et uaktuelt tema for to av deltakerne. Han ene fordi det skulle gå raskt, og han andre på grunn av intense smerter i kneet. Det skulle også vise seg å sette en stopper for han rulleskigåing. Derfor var vi to stk som skulle gjennomføre resten av distansen, men en mil før slutt var det igjen nok for sistemann. Dermed bestemte vi oss for å sette kursen mot Femund og kajakkpadlingen. Her var vi blitt advart på forhånd om hvor raskt været forandrer seg og det var samtidig meldt uvær. Etter en god tid med klargjøring, da følgepersonen ikke var med oss noe mer, satt vi klare i båtene fra Aquamar og milslukern. Disse gled fantastisk gjennom vannet ned mot åpent farvann, men vi så tydelig at uværet var på vei inn. Av erfaringer fra tidligere da vi ble værfast i en nødbu i Nordland og til slutt måtte padle tilbake og gå på rulleski 10 mil rundt vannet, bestemte vi oss får å snu før. Dette viste seg og være en meget god avgjørelse da himmelen plutselig åpnet seg, et par timer etter at vi var returnert.

Nå stod valget om hvor vi skulle svømme og et godt forslag var Tunevannet i Sarpsborg. Siden følgepersonen ikke var med oss og vi hadde kun hatt litt over 6 timer søvn på 5 døgn var det uaktuelt å kjøre en slik distanse. Planen var derfor å gjøre dette dagen etter selv om det gav flere timer søvn enn bestemt på forhånd. Til slutt ble det derimot skader som satte en stopper og turen var dessverre avsluttet for denne gang.

Hvorfor gikk ting så galt?

Etter å ha pratet med flere i ettertid og da folk som leser og hører om dette utenfra har jeg fått spørsmålet om hvorfor dette gikk så galt?

Målet for neste år er internasjonale konkurranser og det var derfor viktig for meg å få testet gruppen sammen, samtidig som jeg jobbet ekstremt mye med sponsorat, administrasjon rundt opplegget og planlegging i forhold til mat/drikke og treningsforberedelser i forkant. De tidligere årene har jeg jobbet mye mindre med dette noe som har påvirket selve serviceteamet underveis og krevd et til dels større budsjett fra vår side. Her har jeg derimot brukt mye mer tid på selve opplegget og derfor har dette gått stort sett knirkefritt og alle de tidligere eventene har blitt gjennomført til detalj.


Denne gangen tar jeg selvkritikk for at opplegget fikk mindre fokus, mens jobben rundt ble viktigere. Vi har hatt erfaring fra følgepersoner som har måttet dra underveis, eller ikke har stilt opp i hele tatt og forsuret miljøet i laget. Dette ville jeg ikke skulle skje denne gangen, noe vi også unngikk. Allikevel ble eventen kortet ned, men uforutsette faktorer som vær og skader kan man dessverre aldri forutse og med slike lange distanser kan disse virkelig sette en brems for et slikt opplegg. Uansett er all erfaring god erfaring, og en blanding av planleggingen fra tidligere eventer sammen med denne kan gi et meget godt resultat ved senere anledninger. Nå gjelder det å planlegge en konkurranse der mange kan delta og som blir vesentlig kortere. Samtidig skal et lag klargjøres for konkurranser neste år.

Hva spiser og drikker man på et slikt opplegg?

Vanligvis når man trener er øktene på en varighet som gjør det naturlig å få i seg nok mat, nok væske og søvn, og tid til å få nok overskudd. På en slik utfordring blir derfor dette tatt veldig seriøst og man spiste ved behov og drakk konstant. Maten var ofte preget av protein og energibarer fra Multipower, Redbull, Multipower energidrikke og drytech, men det ble også flere «pit-stopper» på bensinstasjoner for å få påfyll med kaffe, burn, hamburger og pommes frites. Siden vi alltid hadde med oss sekk var drikken fordelt i flasker med vann og flasker med energidrikke. På grunn av det noe kaldere været enn forventet ble det derimot konsumert mye mindre drikke en beregnet, men ingen fikk noe problemer med mat- eller drikkeinntaket underveis. All drikke som ev. måtte blandes ut eller påfyll av mer drikke ble gjort på de Norske vandrerhjem med meget god service!

I løpet av en 26 timers gå- og løpeøkt hadde jeg med meg 9 barer, 4 brødskiver med tubeost, 2 bananer, 3 energidrikke, en pose mandler og vannpose til etterfylling av vann. Det viste seg og fungere meget bra!

Hvordan påvirker aktivitetsmengden og søvnen prestajonen?

Ved en slik utmattelse og konstant aktivitet vil man stadig føle seg tryggere på egen prestasjon, være litt mindre årvåken og dermed ta mindre forholdsregler. Ved tidligere eventer har dette resultert i en knust hjelm, ødelagte klær, forstuete håndledd og armer samt oppskrubbede knær, lår og romper. To stykker forverret også skader fra tidligere og den stadig påkjenningen på kroppen gav også noen belastningsskader på håndledd, albuer og knær. Det sistnevnte var aktuelt også for tre av årets deltakere, men det ble derimot ingen stygge fall av noen sort. Søvnmangel ble rett og slett taklet på en mye bedre måte enn tidligere og meldte seg svært sjeldent!

Siden søvnen ble minimal var det allikevel situasjoner hvor man sovnet mens man var i aktivitet. Det hendte derfor at personen foran deg skjente litt til siden mens han gikk eller syklet. Plutselig kunne man også se at noen hadde lagt seg ned for å sove, mens man tok en do-pause.

Ble det noen problemer med utstyret eller samarbeidet underveis?

På en slik type event kreves svært mye utstyr, både til selve gjennomføringen og til personellet rundt. Vi var ekstremt heldige med alt av utstyr og erfarte ingen problemer. Spesielt utmerket rulleskistavene seg å være ekstremt bra og bekledning var helt perfekt uansett vær. Samtidig hadde vi med et meget omfattende medic-kit der krem, bandasjer, plaster og sportsteip ble hyppig brukt. Kanyler er også et fantastisk redskap for å få bukt med vannblemmer. Av drikke hadde vi med nesten 400 flasker, samt energipulver og i tillegg hadde vi nærmere 200 sjokolader!

Vi hadde en følgebil gjennom hele opplegget og uten den, i tillegg til venner som stilte opp hadde aldri dette vært mulig. Samtidig skylder vi sponsorer en stor takk for deres engasjement og hjelp underveis, og dette støtteapprat kunne vi ikke vært for uten.

Når man er fire stykker sammen hele tiden, ser de samme ansiktene hele tiden og hører den samme tørre humoren spør man seg selv hvordan samarbeidet blir etterhvert. Som lagleder og planlegger var jeg veldig opptatt av at alle skulle få ytre sine meninger slik at vi sammen kunne ta en avgjørelse. Følgepersonene gjorde også en fantastisk innsats denne gangen og en stor takk til dem!


Hvordan var hygienen underveis og hvordan tørket vi klær? 

6 døgn uten noen form for tak over hodet fjerner også mulighetene for dusj og ordentlig hygiene. Vi hadde derfor med ekstra mye klær og brukte ledige stunder til tannpuss og påfyll av ny deodorant. Når klærne ble våte så måtte de selvfølgelig tørkes. Derfor hadde vi hengt opp klessnorer i bilen og varmeviftene stod ofte på fullt.

Hva for noen tanker sitter vi igjen med etter et slikt opplegg?

Turen, eventen, multi-sport opplegget er lagt bak oss og det er blitt utarbeidet noen tanker rundt dette. Hva er motivasjonen for å gjennomføre noe slikt, og hvorfor? Hvorfor man når og ikke når målet, og hvem sitt mål er dette?

Mitt favorittsitat er "Who Dares Wins", fritt oversatt; "Den som intet våger, intet vinner". Det er ikke slik at uansett hva man forsøker seg på så vinner man, men det bør være et grunnleggende prinsipp bak det man har satt seg som mål. Det bestemmer derimot ikke hvilke mål man setter seg, hva man har i fokus for et slikt opplegg. Fokus og holdningene man har til de ulike utfordringene er det som vil bestemme suksessen av gjennomføring
en. For nettopp dette danner fundamentet bak mitt favorittsitat. Det handler nemlig om å kunne se utfordringene og møte de med godt mot, å våge, å ville, å handle. Dette gjenspeiler hele adferden til en person, og hvilken livssituasjon man setter seg i avhengig av hvordan man klarer å takle de daglidagse utfordringene. Kanskje dette er noe av motivasjonen; "å takle hverdagen bedre?" Man kan nemlig alltid sammenlikne med noe som var mer utfordrende.

"Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it" Lou Holtz

Motivasjonen følger et mønster likt bølger. Den kan være ekstremt sterk, å velte enhver utfordring, eller den kan være langt nede og det kan virke langt opp til neste bølgetopp. Man klarer ikke å ri på bølgen hele veien, men gjennom grundig planlegging, god støtte fra personellet rundt seg, og sine gode venner skal det mye til for å ligge mellom to bølgetopper. Hvis så skjer, er man selv ansvarlig for å snu fokuset vekk fra hva som faktisk plager en, og heller fokuset på hvorfor man lar seg bli plaget. For det er faktisk en deilig følelse og slite seg ut, både fysisk og mentalt. Å forsøke å nå mål som man i utgangspunktet var usikker på om var mulig.

I motivasjonen for dette opplegget var, fra mitt synspunkt, og kunne se hvordan dette laget var aktuelt for internasjonale konkurranser samtidig som jeg ville teste opplegg jeg allerede hadde gjort i en større sammenheng. Da dette også innebærer ekstremt mye ubehag, vil følelsen av å gjennomføre noe slikt enda større. Jo verre nå, jo bedre etterpå.

Å gå opp sine egne spor, og gripe mulighetene man har til rådighet er sentralt i en slik planlegging. At ikke alt går som planen er samtidig nyttig erfaring å ta med seg videre, og jeg er sikker på at alle som noe gang har forsøkt ikke alltid har mestret. Slik er det å tre inn i det ukjente, men det handler allikevel om å sette seg et mål og forberede seg for enhver utfordring som måtte dukke opp.

2. juli 2011

Helvetesuka starter på søndag!

Da er alt klargjort og vi vender nesen nordover i løpet av søndagen. Det har vært en begivenhetsrik ferd å kunne planlegge dette og har samtidig vært erfaringsrikt og utfordrende. Nå stiller vi på lag med hele 13 sponsorer og en vanvittig støtte! Følg oss her, på Dagens Næringsliv og Fotograf Marius sine hjemmesider.

Sponsorer for året er en rekke seriøse aktører som leverer topp kvalitetsutstyr som kreves for en slik event! Her kommer vi til å skrive om testing og erfaring av det utstyret vi bruker.

Sponsorer:


Craft: Leverandør av alt av teknisk sportsbekledning, og markedets beste sykkelbekledning
Best Sport AS: Leverandør av Leki (verdensledende produsent av staver), Uvex og Rocky Mountain
Red Bull: Leverandør av koffeinholdig energidrikke
Sarpsborg Sykkelsport: Østfold sin største leverandør av sykler og sykkelutstyr
Swenor: Leverandør av markedets beste rulleski
Multipower: Leverandør av sportsernæring
Norske vandrerhjem: Beriker enhver turopplevelse
Triathlonbutikken: Leverandør av alt av spesialutstyr til triathlon
Aquamar: Familiefirma med personlig service og oppfølging
Milslukern: Profesjonell forretning med stort utvalg av sportsutstyr. Solid erfaring og super service
Vitamin Well: Vitaminer på flaske
Greåker Glass- og rammeforretning: Glassmestere med stor tyngde på mestere
Amer Sport: Stort utvalg på sportsutstyr deriblant salomon sko og sekker

27. juni 2011

Nærmer seg Helvetesuken!

Da er vi ferdig med anatomifilmingen på NIH noe som har vært et interessant stykke arbeid. I tillegg har man fått repetert anatomien noe som alltid er gunstig i forhold til videre forståelse av kroppens funksjoner.

Samtidig har jeg blitt introdusert til NIH sin Fitness Convention og har sett på programplanen for dette arrangementet. Her er det mange meget bra forelesere og virkelig mye god informasjon man kan ta med seg videre i fitnessbransjen og ellers i treningshverdagen. Anbefales! (Les mer på NIH Fitness Convention)

Ellers nærmer det seg Helvetesuken og nå er sponsorene på plass, hjemmesiden straks ferdig og seks måneder med planleggingen nærmer seg mål. Været er kanskje ikke med oss, men vi ser virkelig frem til dette og skal kontinuerlig dele informasjonen med våre lesere.

Følg med!

21. juni 2011

Siste frist for omprioritering nærmer seg!

Flere er helt sikkert fortsatt i tvil om hva de skal velge til neste år og dermed hvilke planer man skal legge for fremtiden. Uansett vet man aldri dette før man har prøvd, og det finnes aldri feil valg. Et fornuftig valg vil alltid føre til et fornuftig resultat og samtidig gjøre deg en erfaring rikere. Det viktigste å få klart er hvorfor man gjør dette valget. Hva er det som gjør at du velger et studie kontra et annet og hvilke kriterier legger du til grunn for det valget du gjør?


For min del visste jeg at jeg ønsket å studere noe man aldri blir utlært på. Samtidig ville jeg vite at denne informasjonen kom fra fagpersonell som er meget dyktig på sine områder og hvor de samtidig besitter gode formidlingsevner. En annen viktig faktor for valget av studie er også det miljøet og den atmosfæren som er rundt deg. Omgivelsene er viktig for hvilke resultater man kan oppnå og her er det viktig å kunne støtte seg på et flertall som har den samme holdningen, motivasjonen og iveren til å lære noe. Det å ville bli god!


Basisåret er et meget gunstig år i forhold til å få mer kunnskap og innsikt i hva man kan lære på idrettshøgskolen. Etter dette året velger mange å fortsette, nettopp på grunnlag av hva jeg har nevnt tidligere. Det mange spør seg er hva man kan bli etter en utdannelse på NIH. Her er det viktig å være klar over at veien blir til mens man går. Sett deg et mål og jobb mot det så vil du også mest sannsynlig nå det! Den faglige tyngden du får her er meget gunstig uansett hvilke valg du måtte gjøre senere!


Les mer om grunnene til hvorfor en annen student har valgt å søke NIH, og nærmere bestemt idrettsbiologi her. Ellers anbefaler jeg deg å lese igjennom flere av innleggene i denne bloggen for å få mer forståelse i forhold til hva idrettsbiologi er.


Vi sees!

11. juni 2011

Oppladning på Madeira

Foto: wikipedia.org
Helvetesuka nærmer seg raskt og jeg er snart ferdig med planleggingen. Det eneste som gjenstår nå er en toerkajakk og noen som kan kjøre følgebilen. Ellers blir det straks en uke ferie til Madeira med familien hvor oppladningen skal skje. Det betyr mye svømming, løping og trekking.

 

Fag og emner i idrettsbiologi

Nå er det ferie, men allikevel må man planlegge neste års semester. Derfor har jeg vært igjennom studie- og emneplanene for å se hva som er anbefalt, samtidig som man kan gå igjennom de ulike fagene og se hva man kan lære her. Denne informasjonen er hentet fra NIH sine hjemmesider, og er rettet mot de som ønsker å studere Idrettsbiologi.

Obligatoriske emner 2. studieår

IBI205 - Muskel - mekanikk og fysiologi

Muskel, sene, bein, brusk og leddbånd er de viktige mekaniske strukturene i bevegelsesapparatet. Disse vev har unike egenskaper som er bestemmende for samspill og adapsjon til aktivitet. Faget belyser fysiologiske og biomekaniske vevsegenskaper i forhold til funksjon, prestasjon og skade.

IBI210 - Humanfysiologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om menneskekroppens basale funksjoner, slik at de får bakgrunn til å forstå hvordan fysisk aktivitet og forhold i miljøet kan påvirke helse og arbeidskapasitet.

IBI215 - Arbeidsfysiologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om hvordan kroppen fungerer under fysisk belastning. Det er to hovedemner, utholdenhet og muskelstyrke, og innenfor disse skal det belyses hvilke fysiologiske prosesser som skjer under ulike typer arbeid og hvilke faktorer som begrenser arbeidets størrelse. Ved hjelp av praktisk laboratoriearbeid demonstreres hvordan disse egenskapene kan testes og hvilken usikkerhet som er forbundet med slike målinger.

IBI225 - Fysikk og målinger

Målinger av fysisk prestasjon (mekaniske og fysiologiske karakteristika) involverer ofte instrumenter som bygger på fysiske prinsipper. I faget behandles fysiske prinsipper som er relatert til studie av bevegelse (kinematikk) og de kreftene som forårsaker bevegelse (kinetikk), samt termodynamikk, væskemekanikk og elektromagnetisme. Instrumentering for måling av fysiologiske og mekaniske egenskaper demonstreres i laboratorieøvelser og igjennom små prosjekter.

IBI230 - Nevromuskulær biologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om nervesystemet, sanser og sanseorganer som er avgjørende for kontroll og styring av bevegelser. I den basale nevrofysiologien vil signaloverføring mellom eksitable celler bli grundig gjennomgått. Sansefysiologien vil dekke muskelspoler, Golgi seneorganer, leddreseptorer og hudreseptorer, vestibularisapparatet, syn og smerte. Læring og hukommelse gjennomgås.

Et vesentlig område er aktivering og styring av muskler. Her vil vi gjennomgå reflekser, rytmiske bevegelser, balanse og voluntære bevegelser.

STA200 - Statistikk 1

Emnet har som siktemål å gi studentene en grunnleggende innføring i statistiske metoder til bruk i FOU arbeider

VTM200 - Vitenskapsteori og metode (5sp)

Emnet gir studentene en grunnleggende innføring i vitenskaps- og forskingsmetodar.

Obligatoriske emner 3. studieår

IBI312 - Idrettsbiomekanikk og metoder

Analyse av idrettsbiomekaniske problemstillinger krever kjennskap til en rekke metoder. Faget gjennomgår via forelesninger og "hands-on" øvelser forskjellige analyseverktøy og biomekaniske målemetoder:
  • 2- og 3-d kinetikk/kinematikk
  • kraft- og power-målinger
  • senestivhet
  • muskelaktivering (EMG)
  • signalbehandling
Alle øvelser baseres på idrettslige bevegelser.

IBI331 - Cellebiologi

I emnet skal studentene tilegne seg grunnleggende kunnskap om cellers evne til å tilpasse seg nye krav, basert på kunnskap om cellulære makromolekylers struktur, egenskaper og livsløp, og om de ekstracellulære og intracellulære signalsystemene som styrer dette.

IBI317 - Fysisk trener i ballspill (10 sp)

Ballspillene som vil bli omhandlet er fotball, håndball, ishockey, basketball, innebandy og volleyball. Emnet omfatter kunnskap om arbeidskrav i ballspillene og hvilke fysiologiske faktorer som bestemmer kapasitet i forhold til arbeidskravene. Videre beskrives hvordan disse faktorene kan påvirkes ved trening og hvordan den fysiske treningen kan implementeres i årsplanene til lag og enkeltspillere. I tillegg gjennomgås de viktigste idrettsskader i disse ballspillene og hvordan disse kan forebygges gjennom fornuftige treningsopplegg. Fokus i emnet er ballspillere på høyt nivå.

IBI390 - Fordypningsoppgave

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap og erfaringer om de vesentlige sider ved gjennomføring og presentasjon av et vitenskapelig arbeid. To studenter samarbeider om planlegging, gjennomføring og sammenskriving av et eksperiment med hjelp fra en veileder.  

Anbefalte valgbare emner

IBI217 - Ernæring og fysisk aktivitet

Emnet skal gi studentene den teoretiske bakgrunn for kostholdets helse- og ytelsesfremmende betydning. Emnet består av to hoveddeler: Modulen starter med generell ernæring med eksempler hentet fra idrettsernæring. I denne delen inngår et laboratoriekurs med registrering og vurdering av eget kosthold. I den andre hoveddelen velger studentene fordypning enten mot Ernæring og prestasjon eller mot Ernæring og helse.

IBI315 - Fysiologisk adapsjon til trening

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om hvilke fysiologiske faktorer som bestemmer kroppens funksjonelle kapasiteter og hvilken betydning disse har for prestasjonen i ulike aktiviteter. Videre beskrives hvordan disse faktorene kan endres ved trening og hvordan de fysiologiske endringene kan påvirke funksjonell kapasitet.

IBI318 - Fysisk trening i praksis

Kurset gir kvalifikasjoner for å kunne jobbe som personlig trener for friske voksne personer og for idrettsutøvere på ulike nivåer. I emnet skal studentene tilegne seg teorikunnskap og få praktisk erfaring med styrketrening, anaerob og aerob utholdenhetstrening, samt bevegelighetstrening. Hensikten er å gi studentene kompetanse
til å utvikle fra enkle til avanserte treningsprogram for å forbedre grunnleggende fysisk ressurser, samtidig som studentene skal øves i å fungere som en trener i praksis.

FAH385 - Idrettsmedisin

Idrettsskader utgjør om lag en sjettedel av alle personskader i Norge, og representerer følgelig et betydelig problem - for idretten, for den enkelte som rammes og i samfunnsøkonomisk perspektiv. Skader påvirker trenings- og prestasjonsevne, og kan føre til fremtidige helseproblemer. Trenere og idrettsledere kan bidra til å forebygge skader, til å gi akuttbehandling dersom skaden skulle være ute, og til - i samarbeid med helsepersonell - å forberede idrettsutøvere på å komme tilbake til sin idrett etter en skade. Dette emnet har som formål å sette treneren i stand til å fylle disse tre rollene.

8. juni 2011

Hvordan har ferien vært så langt?

Skoleferiene har for lengst startet uten at jeg har fått en følelse av dette ennå. Samtidig er det godt å ha mye å gjøre slik at man stadig føler seg produktiv og utnytter de muligheter man har. 

I det siste har det gått mye tid til planleggingen av multisporteventen for sommeren; Helvetesuka. I denne sammenheng har det også blitt økt antall timer trening per uke sammen med testing av nytt utstyr og produkter i forhold til dette opplegget. Flere sponsorer har ønsket å ta del i dette og takket være disse blir det mulig å starte på en slik event også i år. Hva for utstyr vi skal teste, hvilke sponsorer som er med på laget og hvorfor vi har valgt nettopp disse skal beskrives i mer detalj innen den nærmeste uken.

I tillegg til planleggingen av Helvetesuka har jeg også deltatt som modell for anatomifilming på NIH. Dette er god repetisjon fra basisåret samtidig som det ser ut til å bli et meget bra materiell både for Fitness og seksjon for etter- og videreutdanning; SEVU.

For de som ikke har bestemt seg hva de skal velge ennå, les igjennom bloggen og få inspirasjon og forklaring på hvorfor NIH kan være det rette valget!

3. juni 2011

Avslutninger på NIH

I skrivende stund har jeg sommerferie og flere andre fra NIH sammen med meg. Det er allikevel mye aktivitet på skolen og fortsatt folk som stiller opp på både utesykkel og basistrening.


Det nærmer seg slutten på basistrening og utesykkel for dette semesteret. Mange fra NIH vil allikevel være meget aktive gjennom hele sommeren, men de arrangerte timene tar derimot en ferie. Fra ifjor sommer til og med desembermåned var det et snitt på 37 stk på basistimene og rundt 15 - 20 stk på spinning. Dette semesteret har derimot hatt en del mindre siden flere bruker marka og utefasilitetene på NIH. Allikevel er det en hard kjerne som deltar på basistreningen to ganger per uke og resultatene uteblir heller ikke!

En utfordring til leserne, som ble gjort på en av de siste sirkeltimene, er å kjøre 100 pull-ups, 100 push-ups, 100 dips i slynge, 50 markløft og skulderpress med kettlebells eller vekter (2 x 20, 20 x 16 og 2 x 12 kg). Dette kan gjøres som sirkeltrening med arbeidsperioder på 45 til 60 sec og pause på 15 sec.

Det nærmer seg samtidig slutten for svømmeskolen for dette halvåret. Dette er en meget verdifull jobb, da man stadig ser oppslag over hvor mange barn som ikke kan svømme og dermed utgjør en stor risikogruppe i badesesongen.

Her markerer man avslutning som vanlig med en samling av instruktørene og sushi, vin og reker på NIH.

En siste avslutning er sommeravslutning for NIH. Her samles alle studentene fra alle fagretninger til beachvolley turnering. Dette er arrangert av GiGass som er en studentforening på NIH og de står for mange av studentarrangementene, blant annet paintball, årlige alpeturer, klatring, surfeturer osv. Her er det alltid fantastisk stemning med grilling, spilling, musikk og god drikke!

Man kan lese mer om studentlivet ved NIH på NIH sine hjemmesider; studentliv.

1. juni 2011

Test av Squeezy produkter

For en liten stund tilbake fikk jeg forespørsel om å teste produkter fra Squeezy. For de som ikke har hørt om dette merket før er det energiprodukter spesielt rettet mot utholdenhetsidretter som sykkel, triathlon, langrenn og løping. I forkant av testen leste jeg en del om Squeezy produktene, sjekket opp de ulike bestanddelene i produktene og kontrollerte dette med studier som ligger ute på PubMed. Deretter ble det utført grundig testing i ulike idrettsgrener og varierende intensitet.

Squeezy Norge har gjort en meget god jobb på hjemmesiden deres for å opplyse folk om hvorfor produktene skal ha den effekten de reklamerer om. Det er samtidig tydelig at de var de første som utviklet energigelen og dermed har hatt lengst tid til å utvikle den til det produktet som er nå.

Produktene har en unik sammensetning og en god oppløsning som gjør at både drikken og gelen er tyntflytende og lett å få i seg. Samtidig er de veldig nøytral i smaken noe som forsterker denne følelsen. At disse produktene fungerer er det ingen tvil om. Akkurat som mange andre produkter består de av forskjellige typer karbohydrater som sørger for raskt opptak av energi. De har også geniale løsninger på utformingen av de ulike produktene slik at man kan oppbevare og bruke produktene på en rask og fornuftig måte. Det er interessant å se at de har tenkt ut nye løsninger for hvordan man kan oppbevare gelen samtidig som det er produsert forskjellige størrelser på produktene avhengig av hvor lenge man skal konkurrere.

Jeg vil ikke uttale meg om hvordan disse påvirker magen da dette er veldig individuelt, men at de har gjort produktene glutenfrie og laktosefrie betyr at de har valgt å fokusere på problemområder som kan påvirke mange. Smaken på noen av produktene er perfekt for noen, mens andre foretrekker en annen smak. Slik vil det alltid være, men med en god posjon med vann i tillegg vil stort sett alt kunne skylles ned.

På hjemmesiden deres har de mye bra informasjon om når, hvordan og hvorfor produktene bør inntas og dette forsterker dere budskap om hvordan dette skal fungere. De har virkelig satt seg inn i produksjonen for å få produktene så optimalt som mulig.

Av barene smakte jeg kun på recovery bar. Den hadde en utmerket smak, mens noen vil kanskje synes den blir litt kvalmende. Det som er flott er at denne skal tas etter hard konkurranse eller trening og det blir derfor muligens ikke et problem. Den er, som med alle de andre produktene, satt sammen for å gi en optimal restitusjon.

Det eneste negative jeg kan trekke ned på produktene, og som jeg føler jeg savner er en bedre oversikt over hvor mye man får i seg. Det er vanskelig å se om man har drukket 25 ml av gelen, eller hvor stor en matskje skal være. Det kunne også vært mindre mettet fett i recovery baren. At de bruker naturlige produkter og ingen kunstige tilsetningsstoffer trekker derimot opp. Flott at de også har laget energidrikke med aminosyrer for å ytterligere hindre reduksjon i prestasjonen samt begrense nedbrytningen under ekstrem utmattelse. Den salte energi gelen er en morsom ide siden den skal gi en annen smak enn alt det søte man får i seg iløpet av en konkurranse. Tomatsmaken kan derimot bli litt kvalmende for noen.

Konklusjon:

Squeezy har mange gjennomtenkte og godt prøvde produkter som bygger på lang erfaring. Det viser seg både i konsistens, produktinnhold og informasjonsflyt. De forsikrer seg at du virkelig forstår hvorfor deres produkter fungerer og forklarer dette med naturlige ingredienser uten vidundermidler. Produktene er også miljøvennlige, innholder ikke søtningsstoffer og er rettet mot grupper med ulike allergier og behov. At de er nytenkende og lanserer produkter til mange forskjellige behov, i ulike størrelser og med praktiske løsninger gjør deres produkter vært å prøve.

PS: Man må huske at disse produktene er ment for trening og konkurranse og bør derfor brukes i denne sammenheng.

31. mai 2011

Test av pulsklokker

Jeg har vært ansvarlig for testing av treningsprodukter over en lengre periode både i forhold til multisport, sykkel, løp og rulleski. I Desember og Januar testet jeg fire pulsklokker i forbindelse med TV2 hjelper deg og under kan du lese hvilke erfaringer jeg fikk med de ulike klokkene.



Suunto M5:

Minus:
  • Begrenset treningshistorikk og kan derfor kun se siste økt og totalen
  • Slår inn på de andre gpsene
  • Ikke nødvendigvis lett å vite hvordan man får kontakt med POD
  • Svarer seint i kulde
  • Lett start, men ikke lett å vite hvordan man går tilbake etc.
  • Kun to informasjoner på en gang og ingen mulighet for justering
  • Lyset blinker ujevnt når det er kaldt
  • Begrensede ekstra muligheter (f. eks avanserte fuksjoner)
  • Kan være vanskelig å lese tallene i ulike lysforhold
  • Føles billig i design
  • Mangler visning av ascent
  • Ikke norsk språk
  • Ikke rundetider
Pluss:
  • Behagelig, fast og justerbart pulsbelte
  • Bekvem POD og lett å holde oversikt
  • Ser maks- og snittfart samt distanse
  • Oppdateres raskt og gode signaler selv overskyet og snøvær
  • Nøyaktig GPS
  • Klokken er lett og behagelig med store tall
  • Kan brukes også bare som klokke
  • Kan låse knappene
  • Bra størrelse på reim
  • Vanntett
  • Kan kobles opp mot flere typer ekstrautstyr
  • Programvaren kobles opp mot nett

Alt i alt:
  • En bra mosjonistklokke pga. fitness innstilling og dermed kontroll på når man skal trene og hvor lenge hver økt skal være, samt pulssone. Usikker på hva sonene innebærer derimot siden man fyller ut kravet for økten selv med lavere puls. Allikevel motiverer den folk til å trene. Man kan bruke en testfunksjon for å registrere form selv om disse vanligvis er ganske unøyaktig.

Polar RS300X:

Minus:
  • POD må være rettet oppover ellers hadde vi problemer med signaler
  • Ikke norsk språk
  • Kan ikke sette opp de ulike skjermbildene selv
  • GPSpoden bruker mye batteri
  • Ikke programvare til Mac
  • Høy oppdateringsfrekvens tømmer GPS raskt for batteri (7 – 10 timer)
Pluss:
  • Vanntett
  • Flere linjer slik at man kan få mer informasjon på en gang samtidig som man har flere skjermer å velge mellom
  • Behagelig pulsbelte
  • Kan brukes som klokke
  • Stilig i design og virker solid
  • Veldig lett å stille inn pulssoner
  • Lett å komme i gang og enkel å manøvrere
  • Kodet pulsbelte
  • Hearttouch kan brukes for å enkelt få på f.eks lys om man trenger det
  • Kan se flere av de siste øktene man har gjennomført
  • Nøyaktig GPS
  • Kan bestemme oppdateringsfrekvens på GPS
  • Kan låse klokken
  • Kan kobles opp mot annet ekstrautstyr

Alt i alt:
  • En klokke som fungerer ypperlig for mosjonister og de som satser litt mer. Enkel i bruk og Hearttouch som kan programeres slik at man kan bruke klokken lettere selv med tykke hansker (ev. med skistaver). Enkel justering av pulssoner, og bra utvalg av menyer. Kan brukes enkelt med rundetider/intervall etc. Trekker veldig ned på grunn av programvare, samt funksjonaliteten til GPS, men en absolutt meget god klokke.

Sigma PC11:

Alt i alt:
  • Den funger som en klokke, med enkelt og billig utseende. Den fungerer bra for de som kun er interessert i puls, mens man trener, men det er i utgangspunktet det eneste. Hadde trukket mye mer opp om man kunne sett snittpuls, makspuls etc. I tillegg er oppdateringen av puls treig og skal den brukes til intervall kan man kun skille to soner underveis i treningen, samtidig som den mangler laptider. Den har kun en justerbar treningsone så det betyr at den må justeres for hver type trening du skal gjøre. Samtidig er det ikke kodet pulsbelte og fungerer derfor dårlig når man trener med andre. Beltet er også stivt, stort og laget av hardplast. Pluss for at det stor skjerm. Kan ikke kobles opp mot annet utstyr. Den er derimot billig, men ikke å anbefale.


Garmin 310 XT

Minus:
  • Et lite minus er at man må beregne pulssoner selv om man ønsker å stille inn dette på klokken. Kan uansett gjøre dette via programvaren på internett og da er prosessen mye enklere.
  • (Forholdsvis stor)
  • Kan ikke brukes som vanlig klokke på grunn av begrenset batterikapasitet

Pluss:
  • Gpsklokke gjør at man slipper andre sensorer (har all informasjonen med en gang)
  • Forholdsvis stor – gir mye informasjon
  • Programvare på internett
  • Vanntett
  • Forholdsvis lett, tross innebygd GPS
  • Multisportfunksjon
  • Kan justere antall skjermbilder, antall linjer og hvilken informasjon man vil ha
  • Presis GPS selv i tett skog
  • Kan se hvor mange satellitter man har kontakt med
  • Enkel å ta i bruk
  • Meget avansert og passer virkelig for de som satser eller mosjonister som vil ha noe ekstra
  • Kan kobles opp mot ekstrautstyr til sykkel
  • Hurtig oppstart på GPS
  • Norsk tekst
  • Måler ascent og descent
  • Solid
  • Stort display med tydelig informasjon
  • Bra ekstrafunskjoner som virtuell partner, konkurranse mot tidligere økt, finn tilbake funksjon
  • Kan tilpasses den aktivteten man driver med
  • Vibrator på klokken som gir en ekstra mulighet til å få med seg informasjonen man er ute etter mens man trener (f.eks med musikk)
  • Lang batteritid, kort oppladningstid
  • Kan konkurrere på pris
  • Behagelig og kodet pulsbelte
  • Runde- og laptider

Alt i alt:
  • En meget bra klokke, og da primært treningsklokke. Garmin er tydelig best på GPS, men de svarer omtrent like sterkt på puls. Mange justeringsmuligheter, stor skjerm, tydelig display og enkel i bruk. Vibrasjon i tillegg til lyd gir deg en ekstra mulighet til å få beskjed når man f.eks skal starte et intervall. Morsomme funksjoner der man kan konkurrere med seg selv, og passer derfor også meget bra til mosjonister som mangler motivasjon. Nydelig pulsbelte, selv om det føles ut som det åpnes veldig lett noen ganger. Har fått noen tilbakemeldinger på at feste til reimen er for dårlig, men opplevde ikke dette selv. Eneste som kan trekke denne klokken ned er ev. utseende og at den ikke kan brukes som vanlig klokke, men er man interessert i en solid treningsklokke bør ikke dette ha noen betydning.

Ønsker man å lese mer om de spesifikke klokkene henviser jeg til Garmin, Suunto, Polar og Sigma sine hjemmesider.

Gjesteforeleser og kongelig besøk på NIH

Torsdag 26. mai var John L. Ivy gjesteforeleser ved NIH. Han er professor ved Exercise Physiology and Metabolism Laboratory, Department of Kinesiology, University of Texas at Austin.

På NIH er man priviligert med å ha ekspertise inne nærmest alle områder som omhandler prestasjon, fysisk aktivitet, skadeproblematikk o.l. Det gjelder alt fra kirurger, idrettsmedisinere, ernæringsfysiologer, biomekanikere, fysioterapauter, manuellterapauter osv. I tillegg kommer det gjesteforelesere fra utlandet og disse kan ofte være eksperter innen sine områder.

John L. Ivy foreleste om effekten av karbohydrat og protein tilskudd i forhold til prestasjon og restitusjon. Samtidig fortalte han om effekten til aminosyrer på glukose i blodet og opptaket av glukose i muskelen. Han har en av de førende på området om reguleringen av energimetabolismen under og etter trening. Ivy har dermed brukt mange år på å studere effekten av inntak av karbohydrat og protein i forhold til utholdenhetskapasitet og restitusjon. Du kan lese mer om studiene hans på PubMed under author Ivy. For min del var det meget interessant å se hvordan protein kan påvirke resitusjonen og prestasjonen selv om karbohydratmengden er lav.

Ellers får vi annet besøk idag (tirsdag), og det er ingen mindre enn H.M. Kongen og H.M. Dronningen i forbindelse med statsbesøk fra Luxembourg. Les mer om dette på NIH sin hjemmeside og hvis du har tid hvorfor ikke ta en tur innom.

29. mai 2011

Du kan hvis du vil!

Det å få barn kan ofte forbindes med mindre tid til seg selv i hverdagen, samt en større begrensning på hva man kan gjøre på fritiden. For snart et år siden fikk Lise og jeg en vakker liten jente, men føler allikevel at vi har fått utrettet de tingene vi ønsker.

Svangerskapet og tiden etter
 
Under svangerskapet trente Lise for fullt og var nærmest like aktiv som vanlig frem til 8. måned, da både løping og styrke. Fra den 8. måneden trappet hun noe ned på løpingen, men fortsatte som vanlig med styrketrening og trente frem til dagen før termin. Her er det viktig å presisere at hun ikke hadde som mål å bli i bedre form i løpet av svangerskapet, men heller vedlikeholde. 1. Juli, 2010, ble Leah Louise født og alt gikk helt perfekt.

Etter en uke var hun tilbake til normal vekt og trente også etter samme tidsperiode. 9 dager etter fødselen var hennes første løpetur på 7,5 km. 2,5 måneder etter første løpetur løp Lise Oslo halvmarathon på 1,44,34 og dermed 5 minutter raskere enn året før!

Preikestolen og Fanaråkken

2 uker etter fødelsen følte Lise seg klar for å finne på noe i løpet av sommerferien og allerede etter tre uker hadde Leah har vært i dyreparken, samt vært med på biltur til Stavanger. Her var hun også med opp på Preikestolen sittende i babybjørn. Turen tok to timer opp og en time og femten minutter ned. Etter at bilen vår røyk på veien hjem fra stavanger ble vi kjørt tilbake til et hotell og bilen ble satt på verksted. Derfor fikk Leah også sin første togtur. En togtur på hele åtte timer.
Tidlig på sommeren hadde vi også planlagt slektstreff i Luster. Når det i tillegg skulle vise seg å bli fantastisk vær kunne vi ikke være foruten en tur til Fanaråkken. Derfor pakket vi ned alt nødvendig utstyr til Leah og gikk av gårde. Etter litt over 2 timer hadde hun vært på sin første 2000 meters topp, seks uker gammel.


Livet som studenter
Vi er begge studenter ved Norges Idrettshøgskole. I løpet av de siste to semestrene har jeg gjennomført 80 studiepoeng, mens Lise har tatt 40. Det kommer i tillegg til at vi begge er meget aktive innen trening samtidig som jeg har vært aktiv på flere andre områder og derfor jobbet mye ved siden av. Allikevel har det vært godt med tid og dette avhenger av god planleggingen samt en meget fleksibel hverdag. Som studenter har man muligheten til det. I tillegg har vi fått forståelse av forelesere og på denne måten kunne ta med Leah inn i forelesningene. Man må samtidig ta og gi og derfor har vi planlagt hverdagen slik at begge har kunnet ta del i de viktigste forelesningene.

I mitt arbeid som veileder og instruktør har Leah fått være med og derfor har vi alle fått trent. Leah har da trent mest på krabbing og "dansing" samtidig som hun har sjarmert de andre deltakerne til å yte det lille ekstra. Som baby krever det faktisk ganske mye å stå i planken!



Hva gjør dette mulig?

Å kunne få til en slik hverdag er jeg sikker på er avhengig av hvor man studerer. Ved NIH har man treningsfasilitetene lett tilgjengelig og trenger derfor ikke barnepass for å kunne få trent. Det gjelder bare å sette i gang å trene og la barnet være en del av det. Jeg føler det er viktig å inkludere barna i hverdagen for på denne måten får man også mer tid selv. I tillegg har NIH egen barnehage, store forelesningshaller og grupperom og ikke minst en forståelsesfull og hyggelig stab med forelsere som gjør det mulig å ta med barnet overalt. Samtidig er det en mengde fantastiske mennesker som ellers hjelper til om behovet melder seg, eller de melder seg kun fordi de ønsker. Her føler man at man ikke får gitt nok tilbake, men det er da viktig å tenke hva man selv velger å gjøre om noen av sine venner har behov for hjelp.

Det skal også sies at egne holdninger og instillinger er relevant for å få hverdagen til å gå opp. Det krever alltid ekstra planlegging i forkant av de tingene man skal gjøre, men det er allikevel verdt det når man ser tilbake på resultatet av hva man har fått gjennomført. Samtidig gjelder det å være tålmodig og fleksibel siden det ikke alltid er slik at man får gjort alt det man ønsker når man selv ønsker det.

"Du sier det umulig. Jeg sier det er mulig, og vi har mest sannsynlig rett begge to."

28. mai 2011

Pressemelding til sykkelkveld i forbindelse med Grenserittet!


Svartedal og Fredrikstadguttane får’æ te å sykle

Velkommen til sykkelkveld i Båthusteatret!

 
Roger Amundsen, Pål Nielsen og Atle Jensen i Fredrikstadguttane
Sykling er perfekt for å holde motivasjonen oppe og kroppen i gang. Klarer vi, så klarer alle, sier sykkelentusiast og revyartist Pål Nielsen i Fredrikstadguttane.

Onsdag 8. juni inviterer Fredrikstadguttane til sykkelkveld i Båthusteatret i Fredrikstad. Her blir det revyinnslag og moro, men også gode tips og råd til de som er ferske i gamet, som kanskje skal sykle mosjonsritt for første gang eller som rett og slett trenger hjelp og motivasjon til å komme i gang.


Verdensmester

Jens Arne Svartedal (Foto: Petr Novák, Wikipedia)
Det faglige innholdet denne onsdagskvelden blir ivaretatt av blant andre Jens Arne Svartedal, sprintverdensmester fra Sapporo i 2007 og med sølvmedalje fra OL i Torino i 2006. Med seg på scenen har han også andre Mats Johansen, multisportutøver og student ved Norges Idrettshøgskole, hvor han
blant annet har jobbet med temaet ernæring og prestasjon. 


Egne erfaringer

- De to idrettsgutta skal snakke om ernæring, trening, forberedelser og sånt. Men Fredrikstadguttane har også litt av hvert å bidra med. Både Atle, Roger og jeg har syklet Grenserittet – riktig nok med litt varierende resultat. Erfaringene våre er imidlertid ekte, selvopplevde og resirkulerbare. Kan vi, så kan alle, sier Pål Nielsen

Vinn en sykkel!
 
Sykkelkvelden byr også på tips og råd om vedlikehold og reparasjon av sykler, orientering om Grenserittet og en presentasjon av Østfold Bedriftidrettskrets, som fyller 75 år i år.
 
Dessuten blir det gratisutlodning av en sykkel!
 
Sykkelkveld i Båthusteatret

Onsdag 8. juni, kl 19.00 – 21.30
Medvirkende: Jens Arne Svartedal, Mats Johansen, Pål Nielsen, Atle Jensen m.fl.

Billetter:

Kr 125,- (inkl. avgift) hos Fredrikstad kino
www.fredrikstadkino.no – 69 30 60 90

Grupper:
 
Kr 100,- pr. pers.
E-post: post@kulturbrygga.no – 46 77 16 50

27. mai 2011

Hvorfor studere idrettsbiologi på NIH?

Hvis man leter igjennom tidligere innlegg kan man lese mer om hvordan studiene på NIH er bygget opp, samt forandringer som skjer på basisåret. Man kan også finne informasjon om de ulike retningene som er å finne ved idrettshøgskolen, både når det gjelder deltid og heltid.

I månedene som har gått har man kunnet lese hvordan det er å være student her og hvorfor mange trives så godt. Undersøkelsene jeg har presentert viser tydelig at folk er effektive, trives i miljøet på skolen og ville ikke valgt et annet sted å studere hvis de skulle gjort et nytt valg.

Nå er det sommerferie for de aller fleste, og noen har avsluttet sin bachelorgrad og andre sin mastergrad. I den anledning ønsker jeg å presentere noen av de utsagnene studentene ved idrettsbiologi har kommet med:

"Har en bachelor i Idrettsbiologi! Men vil ikke slutte... ;-("

"Har en idrettsbiologibachelorgrad. Sukk, jeg vil ikke at IBIeventyret skal være over!!!"

Ellers vil jeg be folk besøke Helvetesuka for å støtte oss i eventen til sommeren. Flere sponsorer er nå  med på laget og vi jobber nå med media.

Følg med videre!

25. mai 2011

Sykkelturer i Oslo

Jeg har syklet lite i Oslo tidligere, men har nå fått en del mil her, både i marka og på landevei. Da er det ingenting som er mer fornuftig enn å meddele denne informasjonen slik at flere kan få gleden av sykkelmulighetene i Oslo.

Hvis man velger terrengsykkelen er Sognsvann et godt utgangspunkt. Her kan man velge å sykle grus eller teste både mentale og fysiske kapasiteter i tidvis tøft terreng. En slager er NIH - Kikut - NIH som har noe variert stigning, men er en flott tur om man bare ønsker grus. Ellers skal turer som NIH - Movann - Bjørnliholt - NIH eller NIH - Skjennungstua - NIH (i terreng) nevnes. Dette er også flotte turer, men byr på en del stigning og sistnevnte har noen krevende terrengpartier.

På landevei er det derimot litt mindre valgmuligheter etter min smak. Man må ofte igjennom traffikerte områder før man virkelig kommer i gang med syklingen. Maridalen inn og ute er ofte brukt av syklister så hvis man vil sykle i godt selskap kan man legge turen hit. Dette er ingen runde og man må derfor sykle samme vei tilbake. Min favoritt er NIH - Tryvann. Har kan man sykle fra NIH til rikshospitalet for så å starte stigningen opp mot Tryvann. Kjører man den siste etappen to ganger og avslutter ved NIH får man ca. 1000 høydemeter og rundt 37 km. Ellers er det mange som starter ved gressletten på Bogstad og starter stigningen her. Den er ca. 2 km kortere, men desto brattere. Begge har en total stigning på ca. 420 høydemeter og sistnevnte har 5,6 km. Til slutt skal også Grefsenkollen også nevnes da dette innebærer en jevn stigning helt til topps. Denne er derimot noe kortere.

Nylig var samboeren min ute og testet løpevognen vår på grus. Hun løp da fra NIH til rikshospitalet for deretter å løpe grusveien opp til Tryvann og deretter vestsiden av Sognsvann ned igjen. Dette gir bra trening i motbakke samtidig som man får løpt i varierte omgivelser. Legger man turen innom Voksenkollen kan man ta matpausen her og nyte utsikten.



God tur og husk å ta med godt humør, mat og drikke!