27. juni 2011

Nærmer seg Helvetesuken!

Da er vi ferdig med anatomifilmingen på NIH noe som har vært et interessant stykke arbeid. I tillegg har man fått repetert anatomien noe som alltid er gunstig i forhold til videre forståelse av kroppens funksjoner.

Samtidig har jeg blitt introdusert til NIH sin Fitness Convention og har sett på programplanen for dette arrangementet. Her er det mange meget bra forelesere og virkelig mye god informasjon man kan ta med seg videre i fitnessbransjen og ellers i treningshverdagen. Anbefales! (Les mer på NIH Fitness Convention)

Ellers nærmer det seg Helvetesuken og nå er sponsorene på plass, hjemmesiden straks ferdig og seks måneder med planleggingen nærmer seg mål. Været er kanskje ikke med oss, men vi ser virkelig frem til dette og skal kontinuerlig dele informasjonen med våre lesere.

Følg med!

21. juni 2011

Siste frist for omprioritering nærmer seg!

Flere er helt sikkert fortsatt i tvil om hva de skal velge til neste år og dermed hvilke planer man skal legge for fremtiden. Uansett vet man aldri dette før man har prøvd, og det finnes aldri feil valg. Et fornuftig valg vil alltid føre til et fornuftig resultat og samtidig gjøre deg en erfaring rikere. Det viktigste å få klart er hvorfor man gjør dette valget. Hva er det som gjør at du velger et studie kontra et annet og hvilke kriterier legger du til grunn for det valget du gjør?


For min del visste jeg at jeg ønsket å studere noe man aldri blir utlært på. Samtidig ville jeg vite at denne informasjonen kom fra fagpersonell som er meget dyktig på sine områder og hvor de samtidig besitter gode formidlingsevner. En annen viktig faktor for valget av studie er også det miljøet og den atmosfæren som er rundt deg. Omgivelsene er viktig for hvilke resultater man kan oppnå og her er det viktig å kunne støtte seg på et flertall som har den samme holdningen, motivasjonen og iveren til å lære noe. Det å ville bli god!


Basisåret er et meget gunstig år i forhold til å få mer kunnskap og innsikt i hva man kan lære på idrettshøgskolen. Etter dette året velger mange å fortsette, nettopp på grunnlag av hva jeg har nevnt tidligere. Det mange spør seg er hva man kan bli etter en utdannelse på NIH. Her er det viktig å være klar over at veien blir til mens man går. Sett deg et mål og jobb mot det så vil du også mest sannsynlig nå det! Den faglige tyngden du får her er meget gunstig uansett hvilke valg du måtte gjøre senere!


Les mer om grunnene til hvorfor en annen student har valgt å søke NIH, og nærmere bestemt idrettsbiologi her. Ellers anbefaler jeg deg å lese igjennom flere av innleggene i denne bloggen for å få mer forståelse i forhold til hva idrettsbiologi er.


Vi sees!

11. juni 2011

Oppladning på Madeira

Foto: wikipedia.org
Helvetesuka nærmer seg raskt og jeg er snart ferdig med planleggingen. Det eneste som gjenstår nå er en toerkajakk og noen som kan kjøre følgebilen. Ellers blir det straks en uke ferie til Madeira med familien hvor oppladningen skal skje. Det betyr mye svømming, løping og trekking.

 

Fag og emner i idrettsbiologi

Nå er det ferie, men allikevel må man planlegge neste års semester. Derfor har jeg vært igjennom studie- og emneplanene for å se hva som er anbefalt, samtidig som man kan gå igjennom de ulike fagene og se hva man kan lære her. Denne informasjonen er hentet fra NIH sine hjemmesider, og er rettet mot de som ønsker å studere Idrettsbiologi.

Obligatoriske emner 2. studieår

IBI205 - Muskel - mekanikk og fysiologi

Muskel, sene, bein, brusk og leddbånd er de viktige mekaniske strukturene i bevegelsesapparatet. Disse vev har unike egenskaper som er bestemmende for samspill og adapsjon til aktivitet. Faget belyser fysiologiske og biomekaniske vevsegenskaper i forhold til funksjon, prestasjon og skade.

IBI210 - Humanfysiologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om menneskekroppens basale funksjoner, slik at de får bakgrunn til å forstå hvordan fysisk aktivitet og forhold i miljøet kan påvirke helse og arbeidskapasitet.

IBI215 - Arbeidsfysiologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om hvordan kroppen fungerer under fysisk belastning. Det er to hovedemner, utholdenhet og muskelstyrke, og innenfor disse skal det belyses hvilke fysiologiske prosesser som skjer under ulike typer arbeid og hvilke faktorer som begrenser arbeidets størrelse. Ved hjelp av praktisk laboratoriearbeid demonstreres hvordan disse egenskapene kan testes og hvilken usikkerhet som er forbundet med slike målinger.

IBI225 - Fysikk og målinger

Målinger av fysisk prestasjon (mekaniske og fysiologiske karakteristika) involverer ofte instrumenter som bygger på fysiske prinsipper. I faget behandles fysiske prinsipper som er relatert til studie av bevegelse (kinematikk) og de kreftene som forårsaker bevegelse (kinetikk), samt termodynamikk, væskemekanikk og elektromagnetisme. Instrumentering for måling av fysiologiske og mekaniske egenskaper demonstreres i laboratorieøvelser og igjennom små prosjekter.

IBI230 - Nevromuskulær biologi

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om nervesystemet, sanser og sanseorganer som er avgjørende for kontroll og styring av bevegelser. I den basale nevrofysiologien vil signaloverføring mellom eksitable celler bli grundig gjennomgått. Sansefysiologien vil dekke muskelspoler, Golgi seneorganer, leddreseptorer og hudreseptorer, vestibularisapparatet, syn og smerte. Læring og hukommelse gjennomgås.

Et vesentlig område er aktivering og styring av muskler. Her vil vi gjennomgå reflekser, rytmiske bevegelser, balanse og voluntære bevegelser.

STA200 - Statistikk 1

Emnet har som siktemål å gi studentene en grunnleggende innføring i statistiske metoder til bruk i FOU arbeider

VTM200 - Vitenskapsteori og metode (5sp)

Emnet gir studentene en grunnleggende innføring i vitenskaps- og forskingsmetodar.

Obligatoriske emner 3. studieår

IBI312 - Idrettsbiomekanikk og metoder

Analyse av idrettsbiomekaniske problemstillinger krever kjennskap til en rekke metoder. Faget gjennomgår via forelesninger og "hands-on" øvelser forskjellige analyseverktøy og biomekaniske målemetoder:
  • 2- og 3-d kinetikk/kinematikk
  • kraft- og power-målinger
  • senestivhet
  • muskelaktivering (EMG)
  • signalbehandling
Alle øvelser baseres på idrettslige bevegelser.

IBI331 - Cellebiologi

I emnet skal studentene tilegne seg grunnleggende kunnskap om cellers evne til å tilpasse seg nye krav, basert på kunnskap om cellulære makromolekylers struktur, egenskaper og livsløp, og om de ekstracellulære og intracellulære signalsystemene som styrer dette.

IBI317 - Fysisk trener i ballspill (10 sp)

Ballspillene som vil bli omhandlet er fotball, håndball, ishockey, basketball, innebandy og volleyball. Emnet omfatter kunnskap om arbeidskrav i ballspillene og hvilke fysiologiske faktorer som bestemmer kapasitet i forhold til arbeidskravene. Videre beskrives hvordan disse faktorene kan påvirkes ved trening og hvordan den fysiske treningen kan implementeres i årsplanene til lag og enkeltspillere. I tillegg gjennomgås de viktigste idrettsskader i disse ballspillene og hvordan disse kan forebygges gjennom fornuftige treningsopplegg. Fokus i emnet er ballspillere på høyt nivå.

IBI390 - Fordypningsoppgave

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap og erfaringer om de vesentlige sider ved gjennomføring og presentasjon av et vitenskapelig arbeid. To studenter samarbeider om planlegging, gjennomføring og sammenskriving av et eksperiment med hjelp fra en veileder.  

Anbefalte valgbare emner

IBI217 - Ernæring og fysisk aktivitet

Emnet skal gi studentene den teoretiske bakgrunn for kostholdets helse- og ytelsesfremmende betydning. Emnet består av to hoveddeler: Modulen starter med generell ernæring med eksempler hentet fra idrettsernæring. I denne delen inngår et laboratoriekurs med registrering og vurdering av eget kosthold. I den andre hoveddelen velger studentene fordypning enten mot Ernæring og prestasjon eller mot Ernæring og helse.

IBI315 - Fysiologisk adapsjon til trening

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om hvilke fysiologiske faktorer som bestemmer kroppens funksjonelle kapasiteter og hvilken betydning disse har for prestasjonen i ulike aktiviteter. Videre beskrives hvordan disse faktorene kan endres ved trening og hvordan de fysiologiske endringene kan påvirke funksjonell kapasitet.

IBI318 - Fysisk trening i praksis

Kurset gir kvalifikasjoner for å kunne jobbe som personlig trener for friske voksne personer og for idrettsutøvere på ulike nivåer. I emnet skal studentene tilegne seg teorikunnskap og få praktisk erfaring med styrketrening, anaerob og aerob utholdenhetstrening, samt bevegelighetstrening. Hensikten er å gi studentene kompetanse
til å utvikle fra enkle til avanserte treningsprogram for å forbedre grunnleggende fysisk ressurser, samtidig som studentene skal øves i å fungere som en trener i praksis.

FAH385 - Idrettsmedisin

Idrettsskader utgjør om lag en sjettedel av alle personskader i Norge, og representerer følgelig et betydelig problem - for idretten, for den enkelte som rammes og i samfunnsøkonomisk perspektiv. Skader påvirker trenings- og prestasjonsevne, og kan føre til fremtidige helseproblemer. Trenere og idrettsledere kan bidra til å forebygge skader, til å gi akuttbehandling dersom skaden skulle være ute, og til - i samarbeid med helsepersonell - å forberede idrettsutøvere på å komme tilbake til sin idrett etter en skade. Dette emnet har som formål å sette treneren i stand til å fylle disse tre rollene.

8. juni 2011

Hvordan har ferien vært så langt?

Skoleferiene har for lengst startet uten at jeg har fått en følelse av dette ennå. Samtidig er det godt å ha mye å gjøre slik at man stadig føler seg produktiv og utnytter de muligheter man har. 

I det siste har det gått mye tid til planleggingen av multisporteventen for sommeren; Helvetesuka. I denne sammenheng har det også blitt økt antall timer trening per uke sammen med testing av nytt utstyr og produkter i forhold til dette opplegget. Flere sponsorer har ønsket å ta del i dette og takket være disse blir det mulig å starte på en slik event også i år. Hva for utstyr vi skal teste, hvilke sponsorer som er med på laget og hvorfor vi har valgt nettopp disse skal beskrives i mer detalj innen den nærmeste uken.

I tillegg til planleggingen av Helvetesuka har jeg også deltatt som modell for anatomifilming på NIH. Dette er god repetisjon fra basisåret samtidig som det ser ut til å bli et meget bra materiell både for Fitness og seksjon for etter- og videreutdanning; SEVU.

For de som ikke har bestemt seg hva de skal velge ennå, les igjennom bloggen og få inspirasjon og forklaring på hvorfor NIH kan være det rette valget!

3. juni 2011

Avslutninger på NIH

I skrivende stund har jeg sommerferie og flere andre fra NIH sammen med meg. Det er allikevel mye aktivitet på skolen og fortsatt folk som stiller opp på både utesykkel og basistrening.


Det nærmer seg slutten på basistrening og utesykkel for dette semesteret. Mange fra NIH vil allikevel være meget aktive gjennom hele sommeren, men de arrangerte timene tar derimot en ferie. Fra ifjor sommer til og med desembermåned var det et snitt på 37 stk på basistimene og rundt 15 - 20 stk på spinning. Dette semesteret har derimot hatt en del mindre siden flere bruker marka og utefasilitetene på NIH. Allikevel er det en hard kjerne som deltar på basistreningen to ganger per uke og resultatene uteblir heller ikke!

En utfordring til leserne, som ble gjort på en av de siste sirkeltimene, er å kjøre 100 pull-ups, 100 push-ups, 100 dips i slynge, 50 markløft og skulderpress med kettlebells eller vekter (2 x 20, 20 x 16 og 2 x 12 kg). Dette kan gjøres som sirkeltrening med arbeidsperioder på 45 til 60 sec og pause på 15 sec.

Det nærmer seg samtidig slutten for svømmeskolen for dette halvåret. Dette er en meget verdifull jobb, da man stadig ser oppslag over hvor mange barn som ikke kan svømme og dermed utgjør en stor risikogruppe i badesesongen.

Her markerer man avslutning som vanlig med en samling av instruktørene og sushi, vin og reker på NIH.

En siste avslutning er sommeravslutning for NIH. Her samles alle studentene fra alle fagretninger til beachvolley turnering. Dette er arrangert av GiGass som er en studentforening på NIH og de står for mange av studentarrangementene, blant annet paintball, årlige alpeturer, klatring, surfeturer osv. Her er det alltid fantastisk stemning med grilling, spilling, musikk og god drikke!

Man kan lese mer om studentlivet ved NIH på NIH sine hjemmesider; studentliv.

1. juni 2011

Test av Squeezy produkter

For en liten stund tilbake fikk jeg forespørsel om å teste produkter fra Squeezy. For de som ikke har hørt om dette merket før er det energiprodukter spesielt rettet mot utholdenhetsidretter som sykkel, triathlon, langrenn og løping. I forkant av testen leste jeg en del om Squeezy produktene, sjekket opp de ulike bestanddelene i produktene og kontrollerte dette med studier som ligger ute på PubMed. Deretter ble det utført grundig testing i ulike idrettsgrener og varierende intensitet.

Squeezy Norge har gjort en meget god jobb på hjemmesiden deres for å opplyse folk om hvorfor produktene skal ha den effekten de reklamerer om. Det er samtidig tydelig at de var de første som utviklet energigelen og dermed har hatt lengst tid til å utvikle den til det produktet som er nå.

Produktene har en unik sammensetning og en god oppløsning som gjør at både drikken og gelen er tyntflytende og lett å få i seg. Samtidig er de veldig nøytral i smaken noe som forsterker denne følelsen. At disse produktene fungerer er det ingen tvil om. Akkurat som mange andre produkter består de av forskjellige typer karbohydrater som sørger for raskt opptak av energi. De har også geniale løsninger på utformingen av de ulike produktene slik at man kan oppbevare og bruke produktene på en rask og fornuftig måte. Det er interessant å se at de har tenkt ut nye løsninger for hvordan man kan oppbevare gelen samtidig som det er produsert forskjellige størrelser på produktene avhengig av hvor lenge man skal konkurrere.

Jeg vil ikke uttale meg om hvordan disse påvirker magen da dette er veldig individuelt, men at de har gjort produktene glutenfrie og laktosefrie betyr at de har valgt å fokusere på problemområder som kan påvirke mange. Smaken på noen av produktene er perfekt for noen, mens andre foretrekker en annen smak. Slik vil det alltid være, men med en god posjon med vann i tillegg vil stort sett alt kunne skylles ned.

På hjemmesiden deres har de mye bra informasjon om når, hvordan og hvorfor produktene bør inntas og dette forsterker dere budskap om hvordan dette skal fungere. De har virkelig satt seg inn i produksjonen for å få produktene så optimalt som mulig.

Av barene smakte jeg kun på recovery bar. Den hadde en utmerket smak, mens noen vil kanskje synes den blir litt kvalmende. Det som er flott er at denne skal tas etter hard konkurranse eller trening og det blir derfor muligens ikke et problem. Den er, som med alle de andre produktene, satt sammen for å gi en optimal restitusjon.

Det eneste negative jeg kan trekke ned på produktene, og som jeg føler jeg savner er en bedre oversikt over hvor mye man får i seg. Det er vanskelig å se om man har drukket 25 ml av gelen, eller hvor stor en matskje skal være. Det kunne også vært mindre mettet fett i recovery baren. At de bruker naturlige produkter og ingen kunstige tilsetningsstoffer trekker derimot opp. Flott at de også har laget energidrikke med aminosyrer for å ytterligere hindre reduksjon i prestasjonen samt begrense nedbrytningen under ekstrem utmattelse. Den salte energi gelen er en morsom ide siden den skal gi en annen smak enn alt det søte man får i seg iløpet av en konkurranse. Tomatsmaken kan derimot bli litt kvalmende for noen.

Konklusjon:

Squeezy har mange gjennomtenkte og godt prøvde produkter som bygger på lang erfaring. Det viser seg både i konsistens, produktinnhold og informasjonsflyt. De forsikrer seg at du virkelig forstår hvorfor deres produkter fungerer og forklarer dette med naturlige ingredienser uten vidundermidler. Produktene er også miljøvennlige, innholder ikke søtningsstoffer og er rettet mot grupper med ulike allergier og behov. At de er nytenkende og lanserer produkter til mange forskjellige behov, i ulike størrelser og med praktiske løsninger gjør deres produkter vært å prøve.

PS: Man må huske at disse produktene er ment for trening og konkurranse og bør derfor brukes i denne sammenheng.