23. april 2011

Påskeferie!

Da har det allerede gått noen dager av påskeferien, men det er fortsatt flere dager igjen. Dessverre har flere av dagene gått bort til omgangssyken både for lille gull, Lise og meg så derfor har ferien blitt noe amputert. Rett etter ferien er det samtidig flere innleveringer som står for tur, men når disse først er levert vil sommerferien være rett rundt hjørnet. Det betyr at vi kun har to eksamener igjen og ferien starter allerede 24. mai. Før ferien startet avsluttet vi med eksamen i statistikk og tilbakemeldingene fra de fleste studentene på IBI var gode!

Etter påskeferien er planene å starte med utesykkel for studenter og ansatte ved NIH noe som forventes, ut ifra forespørsel fra andre, å bli et godt initiativ. Derfor har påskeferien også godt med til testing av ute-sykkelformen samt en racer som jeg har fått lånt til min er på plass. Ved NIH er vi også så heldige å ha en av de dyktigste fysioterapeutene på sykkelinstillinger og skadeforebygging, så håper derfor å kunne få en time her når sykkelsesongen starter for fullt.

Planleggingen av "Helvetesuken" går også sakte fremover, men mangler fortsatt dobbeltkajakker og følgebil så hvis noen av de fantastiske leserene kjenner noen, eller har mulighet til å hjelpe så rop ut! :)

Ellers håper jeg folk får en meget god ferie videre! God Påske! :)

14. april 2011

Dørene på samordna opptak stenger om en dag!

Hei fremtidige NIH-studenter!

Liker du friluftsliv, ballidrett, uteaktivitet, vinteraktivitet, dans, turn, vannidrett, klasseturer og et vanvittig bra studentmiljø.

Vil du lære mer om hvorfor fysisk aktivitet bør inkluderes i enhver livsstil, eller hvordan du kan bli bedre i den idretten du driver med?

Vil du lære hvorfor du kan bevege deg, hvordan du kan bli sterkere, raskere eller spenstigere?

Vil du vite hvorfor fysisk aktivitet kan være med å forebygge for sykdommer, eller hvor mye som er for mye eller for lite trening?

Vil du bli fysisk trener, personlig trener eller faglærer?

Vil du vite mer om ernæring, idrettsmedisin eller hvordan kroppen tilpasser seg trening?

Vil du utvide horisonten innen coaching, økonomi eller ledelse?

Vil du forske innen et område som stadig er i utvikling, med noen av de beste forskerne i landet?



Vil du studere på en skole med de mest fornøyde og effektive elevene i Norge?

Vil du?

Les mer om mulighetene her eller still meg et spørsmål!

Lykke til med valget!

6. april 2011

Søknadsfristen nærmer seg!

Hei!

Studere ved NIH?
Da nærmer søknadsfristen seg og flere er sikkert usikker på hva de skal velge av studie videre. På hjemmesidene til NIH har de lagt ut to videolinker som forteller litt mer om hva som foregår her.

Husk at hvis det er noe du lurer på så er det lurt å spørre noen som allerede går der. Jeg har studert både ved NTNU, Høgskolen i Østfold (Sarpsborg og Halden) og Universitetet i Ås og kan ihvertfall sammenlikne med andre studiesteder. Til slutt handler det allikevel om hva du interesserer deg for.

Samtidig anbefaler jeg de som er interessert i se hva som rører rundt i forskningsverden eller hvordan NIH aktivt stiller opp i media, å sjekke dette nærmere.

Lykke til!

4. april 2011

Hvordan blir basisåret på NIH 2011/2012


Hei folkens!

Jeg fikk et spørsmål angående hvordan basisåret blir fra høsten av og hvordan kravene er i de ulike idrettene. Her er det flere som bekymrer seg med tanke på koordinasjon, teknikk og rytme. 

I førsteomgang er det ingen tester som man må bestå for å komme inn på NIH dette året. Samtidig er det forandringer som skjer allerede fra høsten og det betyr at man mest sannsynlig må igjennom færre idretter og kan på den måten velge den retningen man ønsker med en gang.



Fra høsten kan man velge en mer teoretisk retning hvis det er det man ønsker å fortsette med på NIH, f.eks Idrettsbiologi. Hvilke idretter som blir værende vet jeg dessverre ikke, men dans kommer man nok ikke uten. Allikevel vil man alltid kunne komme igjennom hvis man har innsatsvilje. 



På NIH er det et utrolig bra miljø og alle hjelper stort sett til hvis man trenger litt ekstra trening. Det er samtidig mange med svært dårlig koordinasjon som har kommet seg igjennom, og det er de videre årene som betyr noe allikevel.

Ellers vil man mest sannsynlig ha treningslære, bevegelseslære (med noe mekanikk) og idrett og samfunn. Resten blir avhengig av hvilken retning man ønsker å gå.



Håper dette gjorde flere som ønsker å søke NIH noe mer opplyste. Det bør ihvertfall ikke være noe tvil om hvor man bør søke. Bakgrunnen for dette finner man i de andre innleggene min.

1. april 2011

Stillesitting ikke så dumt allikevel

Vi idrettsbloggere pleier jo å anbefale folk å komme seg opp av sofaen og ut i skogen, men nå viser nyere forskning at selv stillesitting kan stimulere muskelvekst og bidra til økt beinmineraltetthet i seteregionen. En nylig publisert metastudie fra Idrettsfysiologisk institutt ved Berkley Univeristy of California, viser at folk som sitter i sofaen mer enn seks timer daglig har i snitt 9,7% høyere muskelmasse i glutealregionen og 5,6% høyere peak bone mass i ilium, sammenliknet med en kontrollgruppe som tilbrakte mindre enn 2 timer i sofaen.

Forutsetningen for denne positive effekten er at man kombinerer sofasitting med tv-titting på sportsbegivenheter eller generell aktiv underholdning. Å se andre i aktivitet stimulerer produksjonen av IGF-1 (Insulin Growth Factor 1) samtidig som utskillelsen av GDF-8 (myostatin) hemmes. Det er bevist en noe høyere effekt på menn kontra kvinner.

Selv om jeg vil anbefale aktivitet, kan sofaen noen ganger være et godt alternativ. Husk da å se på programmer der folk er aktive. Jo høyere aktivitet på TV dess større positiv hormonell påvirkning på deg.

Hva skjer i idrettsbiologien for tiden?

For tiden har vi hatt lab i nevromuskulær biologi samt arbeidsfysiologi. Dette har vært meget lærerikt, spesielt på grunn av rapportene vi utarbeider etter endt lab.

I den første laben i arbeidsfysiologi testet vi maksimalt oksygenopptak, estimerte anaerob terskel og anaerob kapasitet. Deretter målte vi isometrisk styrke, isokinetisk styrke, estimerte muskeltverrsnitt og testet hurtighet, spenst, eksplosivitet og maksimal styrke i ulike øvelser. Til slutt testet vi muskeltretthet både ved elektrisk stimulering og maksimal voluntær kraft.

I nevromuskulær biologi har vi testet balanse og monosynaptisk refleks. Her er vi derimot ikke ferdig ennå og mer praksis står derfor på vent!