23. mars 2011

Studieretninger på NIH


På NIH har man tre mulige studieretninger på første året, der to av disse er årstudium. I bachelorprogrammet har man fem valgmuligheter, samtidig som man kan velge mellom tre påbygningsstudier.

Årstudiene:
Påbygningsstudiene:
I tillegg kan man ta Masterprogrammer og Studier i utlandet. Masterprogrammene kan man søke om man har gjennomført studier som dekker kravene hos NIH.

Helvetesuka







Jeg har planlagt og gjennomført flere multisporteventer tidligere. Til sommeren starter vi 
en ny event som skal foregå i 6 intensive dager og slik vil dette foregå:
  • Svømming fra Hamar til Lillehammer (70 km)
  • Jotunheimen rundt på sykkel fra Lillehammer (630 km, 5000 høydemeter)
  • Løp av 10 topper i Rondane (50 km, 5000 høydemeter)
  • Rulleski fra Otta til Røros (200 - 250 km, 2000 høydemeter)
  • Kajakk fra Røros til Femundenden (140 - 160 km)
  • Totalt: 1200 km / 11000 høydemeter


I utgangspunktet er vi to stk som skal gjennomføre dette og flere som skal følge med underveis. Som ved de tidligere oppleggene trenger vi støtte for å gjøre dette mulig og derfor ber jeg mulige sponsorer kontakte oss. Til gjengjeld kan vi gi dekning i flere aviser, magasiner, lokaltv, radio og internett (Facebook og Blogg). I tillegg kan vi tilby foredrag innen ernæring, utholdenhetstrening, skadeforebygging og styrketrening for de aktuelle. Alternativt kan vi skreddersy treningsprogram for flere av sponsorenes ansatte etter avtale. En profesjonell fotograf vil følge hos hele veien, og på denne måten kunne ta sponsorbilder.



Klærne vi bruker vil bli trykt med sponsors logo, og disse klærne vil bli brukt jevnlig av instruktører, samt i flere større konkurranser, deriblant Grenserittet, Birken, Norseman etc.


Følg oss på Helvetesuka eller Spons Helvetesuka

19. mars 2011

Studentliv på NIH

På NIH er det flere grupper som engasjerer seg i ulike type aktiviteter og festligheter. Disse bidrar til et bedre sosialt miljø på skolen, samtidig som de utfordrer studentene til å prøve noe de ikke har gjort før. På basisåret er det derimot obligatorisk oppmøte til en uke alpint i Ål, samt en uke på ridderrennet ved Beitostølen. Ikke en eneste student har noen negativ tilbakemelding fra disse to ukene og det noen meget sosiale og lærerike uker! Se videoen fra grunnfagselvene i Ål.

Fra de frivillige gruppen kan det nevnes GiGass, Høydehuset og NIHI.

GiGass er studentforeningen for deg som er glad i action og gjerne tar en tur i marka, rocker rundt på longboard, surfer, sykler, klatrer, kjører ski/brett eller hysser rundt med likesinnede. GiGass står for mange av studentarrangementene og har tradisjon for å arrangere blant annet flere surfeturer, 69 grader bratt, 10-kamp, paintball, hopp-og sprell og årlige alpeturer.

Høydehuset er studentenes eget samlingssted og festlokale. Her foregår mye av den berømte fadderuken samtidig som det vises fotballkamper, VM, EM, OL etc. på storskjerm når det er aktuelt. Flere måneder i året arrangeres det også temafester og spesielt rundt høytider som jul. Skål!


Norges Idrettshøgskoles Idrettslag (NIHI) er studentenes idrettslag ved NIH. Her arrangeres uhøytidlige treninger og konkurranser som skal passe for alle studenter. For tiden er det faste treninger i fotball, håndball, basket og volleyball. Samtidig er det flere som  har startet opp nye type idrettslag, som NIHI MMA og klatregruppen

Andre treningsfasiliteter kan man lese om på NIH sin hjemmesider. 5 - 7 timer i uken er det faste studentstyrte timer og her kan man delta på basistrening, sykkelintervall, zumba, høypuls etc. Dette er periodevis veldig populært og det kan derfor være fra 10 til 60 stk som møter opp og trener sammen.

Skolen naturlige samlingspunkt er kantinen og her treffer man likesinnede fra hele skolen. Tidligere rektor, Per Wright, har spøkefullt sagt at i NIH - kantina finner man til enhver tid den største kompetanse innen idrett i Norge. Flere og flere savner naturligvis et sunnere og mer variert kosthold, samt lavere prisere, men dette er en sak studentene har kjempet med (og mot SIO) lenge og det blir stadig bedre. Kanskje blir fokuset snudd, fra SIO sin side, når nøkkelhullmerket mat har blitt billigere.

Vi blogges!

14. mars 2011

Valgets kval: Hvorfor studere ved NIH?

15. april er den avgjørende valgdagen for mange og usikkerheten brer seg rundt hva man skal velge. Dette innlegget skal derfor fortelle deg hvorfor du bør søke NIH, eller ev. idrettsbiologi om du starter på 2. året. 


Først og fremst bør du gå igjennom listen under og verdsetter du flere av disse punktene bør det ikke være tvil:


  • Liker å være i aktivitet
  • Ønsker meget dyktige forelesere innen de ulike fagfeltene
  • Vil ha førstehånds informasjon fra nyere forskning
  • Interessert i hvordan kroppen fungerer
  • Interessert i ernæring, idrettsmedisin, anatomi, biomekanikk og treningslære
  • Vil ha en utdannelse der mulighetene er mange for hva du kan bli senere
  • Trives i et meget sosialt, inkluderende og aktivt miljø
  • Ønsker å bli kjent med nye aktiviteter
  • Ønsker en utdannelse som det virkelig kan bli behov for i nærmeste fremtid
  • Vil trene de "beste"


En dag, uke eller måned på NIH er aldri lik og det er alltid mulighet for å kunne delta på forskjellige aktiviteter. Man kan klatre, svømme, sykle, trene styrke, spille fotball, basketball, volleyball, gå på ski eller skøyter osv. Samtidig er de ulike fagene fornuftig tilpasset de ulike semestrene og man bygger derfor stadig på og skaffer seg en meget god forståelse innen de ulike fagområdene. Mye av den kunnskapen man opparbeider seg er også meget anvendelig og kan derfor ofte praktiseres i ens egen hverdag. På Facebook er det laget en gruppe kalt:  
"Du vet du går på NIH når du...". Her er det flere punkter som illustrerer hvordan det kan være som student ved nettopp denne skolen.

I 2010 gjennomførte NIH en kandidatundersøkelse hvor de ønsket å se om man var fornøyd med utdanningen og hva de ulike NIH kandidatenen valgte å gjøre videre. Jeg har tatt ut noen fakta fra denne undersøkelsen: 9 av 10 fornøyd med utdanning fra NIH (Utdrag);


Fakta fra undersøkelsen
• 93 % anbefaler utdanningen.
• 77 % av kandidatene jobber fulltid, 19 % studerer eller jobber deltid.
• 8 av 10 kandidater er fast ansatte, 20 % er midlertidig ansatte, 11 % er selvstendig næringsdrivende.
• NIH rekrutterer i hovedsak til flg. bransjer:
o Undervisning
o Treningsbransjen
o Idrettsorganisasjoner
o Helsevesen/sosialomsorg
o Forskning
o Offentlig administrasjon

• 9 av 10 er fornøyd med den jobben de har i dag. Mange sier de har funnet drømmejobben.

• 94% av de spurte mener at deres utdanning fra NIH er relevant for den jobben de har i dag.



Samtidig kan det nevnes at Norges idrettshøgskole toppet undersøkelsen fra Økonomisk institutt over de mest effektive og produktive universiteter og høgskoler i Norge (NIH mest effektiv).


I 2010 ble det diskutert om opptaksprøven skulle forsvinne, noe som blitt vedtatt i senere tid. Det betyr at man ikke trenger å gå igjennom et opptak for å kunne starte på NIH noe som igjen bør gjøre at flere velger NIH fra første stund istedenfor å velge basisåret et annet sted. Da blir man tidlig kjent med miljøet ved skolen og følger direkte utdanningsstigen her. Les mer om diskusjonen rundt opptaksprøven.


Samtidig som man studerer ved NIH kan man også ta et semester eller to i utlandet. Ingen andre enn de 7 NIH - studentene som dro til Berkeley kan forklare dette. Les deres fantastiske reisebrev! Man kan også studere 1 år i f.eks Afrika. Les mer om dette i bloggen til Ronnie: A life in Africa


For å lese mer om de ulike studiene kan du bla deg gjennom NIH sine hjemmesider; Bli NIH - Student.

10. mars 2011

Ernæringsdiskusjon

Flere har spurt om jeg kunne legge ut en diskusjon vedrørende temaet ernæring og derfor har jeg besluttet og gjøre nettopp dette. Den andre parten forblir anonym, men det skal sies at det er en rosablogger. Den diskusjonen er basert på et utsagn fra en kvinnelig svensk lege og omhandler høyfettdiett, noe rosabloggeren forguder....


Mats:
Og for hvem skal dette gjelde og hvorfor? Hva er forskjellen på 35% fett og 50% fett? Hva er den viktigste energikilden som hjernen kan dra nytte av? Hvis du ser på RQ-verdier fra kroppens celleånding, hva er da resultatet når man trener ved høy intensitet?

Mange som kommenterer dette er kun interessert i gå ned i vekt. Er problemet da at de spiser for mye fett eller karbohydrater eller for mye totalt? Trener de? Er de toppidrettsutøvere?

Anbefalinger for idrettsutøvere sier at man skal ha i seg rundt 30 E% fett når man er i energibalanse. Betyr det at idrettsutøvere oftere lider av mangelsykdommer og "forkalkinger i hjertet, hjernen, øynene, føttene og nyrene" som hun sier.

Hvem er det som egentlig diskuterer dette? Er det folk som i utgangspunktet har dårlig helse, eller ønsker å gå ned i vekt, eller er det de som ønsker å optimalisere kosten sin for å få til... hva da?

Man skal mosjonere minst 30 min per dag også. Selv om disse anbefalingene kommer så er det ingen diskusjon rundt dette? "Er feil å trene 30 min, må minst trene 2 timer.. 30 min er ikke bra, man skal være mest mulig i ro". 

Dødeligheten har gått ned de siste 10-årene fordi legevitenskapen har kommet lenger. På hvilket område gjør det at dødeligheten går ned, og om den da har gått ned og vi allikevel har spist "normalt" er det da vits å kommentere dette i det hele tatt?

For å sette ting på spissen.

Anonym:
Dette gjelder for alle, aktive og ikke aktive. Hvis du leser deg opp lit Mats, så vil du se at mennesker i alle fasonger merker stor fremgang etter at de har gått over på dette kostholdet. Et karbohydratrikt kosthold krever nesten at du må være i aktivitet, de fleste har derfor stor nytte av å kutte ned på karbomengden. 

"Anbefalinger for idrettsutøvere sier at man skal ha i seg rundt 30 E% fett når man er i energibalanse. Betyr det at idrettsutøvere oftere lider av mangelsykdommer og "forkalkinger i hjertet, hjernen, øynene, føttene og nyrene" som hun sier."

Tror du har misforstått litt, hun snakker generelt, en toppidrettsutøver vil i de fleste tilfeller ikke ha disse problemene da de er aktive og forbrenner det de inntar. Et menneske i lite aktivitet derimot, vil med et høyt karboinntakt fort legge på seg, og hvis fettinntaket i tillegg er høyt, vil det lede til sykdommer.

Det er bare å se på fakta, folks erfaringer er mye bedre enn tomme ord fra staten, som forøvrig er fryktelig inhabil i denne saken og ikke burde fått lov til å komme med kostholdsråd.

Kan trene mye mer enn før, restituerer meg "dobbelt" så fort. Har i tillegg mye mer energi på trening og generelt :) LCHF ♥

Mats:
Først og fremst vil jeg si at jeg satte ting på spissen for å få en diskusjon rundt det. Jeg har nærmest ingen påstander i diskusjonen min og poenget med det er at det stort sett ikke finnes noen fasitsvar for denne typen diskusjon.

Du sier at dette gjelder for alle, aktive og ikke aktive, men allikevel nevner du at toppidrettsutøvere i de fleste tilfeller ikke vil ha disse problemene fordi de er aktive og forbrenner det de inntar. Med andre, problemet gjelder for inaktive, eller rettere sagt de som får i seg mer enn de forbrenner?

Vi har en meget dyktig humanfysiologilærer som jobber på skolen vår. Han er i tillegg fysiolog på Aker sykehus. Sitat fra han: "Det veldig mange glemmer i en vektdiskusjon er totalregnskapet av energi inn kontra energi ut". Det er simpel matematikk som i bunn og grunn bestemmer om du går opp, eller ned i vekt. Har det da noe å si om det kommer fra karbohydrat eller fett? Er det slik at man legger på seg letter av karbohydrater? (et ledende spørsmål)

Er folks erfaringer et empirisk grunnlag for å si at slik er det? I så fall kan de legge ned forskningslinjene de aller fleste steder i verden. Hvem skal ha lov til å komme med kostholdsråd og hvem skal selektere ut disse?

Da har jeg lest meg en del mer opp på området og det viser seg at begge typer dietter, der den ene har overvekt av fett mens den andre har overvekt av karbohydrater, har sine fordeler og ulemper. Vektreduksjon etter 12 måneder er tilnærmet likt i begge dietter. De som skiller seg ut i stor grad er effekten av LCHF ved høy intensitet, der denne typen dietter reduserer tiden til utmattelse betraktelig.

I heten av Debatten på Nrk. Akkurat som at det ikke finnes det perfekte styrkeprogram, finnes ikke det perfekte kosthold. Det blir som å sammenlikne Sokrates og sofistene. Man må se på hvilke grupper det gjelder, og hva disse personene gjør ellers.

I bunn og grunn er det, for veldig mange, motivasjon og vilje som bestemmer hvordan helsen deres blir. Har man mulighet til å forandre den, så er det også opp til den enkelte å gjøre det.

Skal man droppe frokost? ;)

Man kan lese mer om dette i linken under, eller se selve diskusjonen på NRK.


6. mars 2011

VM, Marka og Kollen

Både lørdag og søndag var jeg i kollen og et slikt inntrykk og en enrom opplevelse skal man lete lenge etter. Jeg har aldri sett så mange folk i skisporet på en gang, og det blir nok lenge til neste gang! Vasaloppet og Birkebeineren blir små i forhold. I trafikkmeldingene, på radio, burde man ha dekket trafikken opp til Frognerseteren isteden for køene inn til Oslo. Spesielt når det meldes om over 100 000 tilskuere.












Det var satt opp lavoer og telt overalt, og folk hadde til og med tatt med flatskjermer for å få dekket hele konkurransen. Bedre live sending skal man lete lenge etter!

Tidligere har jeg skrevet at man generelt går mot en mer innaktiv livsstil og stadig flere blir overvektig. Da er det virkelig en fornøyelse å kunne se hvordan et slikt storslått arrangement lokker både store og små ut i marka for å nyte friluften, naturen og den fantastiske stemningen. Selv om NRK har gjort en meget god jobb med dekningen av VM har folk allikevel valgt å ta turen for egenhånd, både til selve konkurransen og premieutdelingen.
Hvis interessen for fysisk aktivitet fortsetter slik som det er gjort den siste uken er det bare å glede seg til sommeren og hvilke muligheter som hviler i marka da. Nå skal de sies at mange dro til marka for å nyte mer enn bare fysisk aktivitet, men de nyter allikevel friluften. Mange overnattet jo flere døgn i telt, men hvor mange dette var er det vanskelig å si da jeg ikke har telt....


Følg med videre da jeg vil skrive om testingen av Polar RS300x, Garmin 310XT, Suunto M5 og Sigma PC11. Samtidig vil jeg skrive om treningsideer, kosthold, basistrening ved NIH og andre treningsmuligheter ved høgskolen.

3. mars 2011

VM - Uka på NIH

De aller fleste bør ha fått med seg at det er VM i Oslo og da er det ingen hemmelighet at mange av tilskuerne er fra NIH. Dette merker man ved at norske flagg henges opp i resepsjonen, høylytt stemning i kantinen og avlyste timer på grunn av "sykdom". Derfor skjønner man at idrettskulturen troner høyt ved skolen og når "alle" på skolen liker å være aktiv er det et glimrende miljø å være en del av.


"Marka" ligger rett utenfor skolen og skimulighetene er perfekte. Derfor kan man lette ta turen ut i skogen og på denne måten komme seg opp til løypene og heie Norge til Gull! Flere grupper på skolen har satt opp lavoer rundt i marka og derfor er mulighetene gode får at man kan få varmet en pølse og virkelig kose seg ute i friluft!


NIH er i tillegg veldig nærme Olympiatoppen, og da man er heldig å få delta på basistreningkurs, er det fort gjort at man møter på et stort antall "ski-kjendiser". Da er det bare å ønske lykke til videre i VM!